ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνεχίστηκε η συρρίκνωση της ελληνικής μεταποίησης τον Σεπτέμβριο

συνεχίστηκε-η-συρρίκνωση-της-ελληνικ-81021

Η ελληνική μεταποίηση συρρικνώθηκε εκ νέου τον Σεπτέμβριο, καταγράφοντας τη χαμηλότερη τιμή σε διάστημα ενός έτους περίπου, με την παραγωγή και τις νέες παραγγελίες να μειώνονται.

Σύμφωνα με την μηνιαία έρευνα της Markit, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) υποχώρησε στις 48,4 μονάδες το Σεπτέμβριο από τις 50,1 μονάδες τον Αύγουστο, κάτω από τις 50 μονάδες που διαχωρίζουν την ανάπτυξη από την συρρίκνωση.

Είναι η τρίτη φορά που ο δείκτης καταγράφει τιμή κάτω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50 μονάδων μετά τις 50,1 μονάδες του Αυγούστου.

Σύμφωνα με την Markit η γενική εικόνα του τομέα, όπως καταγράφηκε στο τρίτο τρίμηνο, έδωσε την αίσθηση μιας γενικότερης στασιμότητας, γεγονός μάλλον απογοητευτικό, δεδομένης της προόδου που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του έτους.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα, η παραγωγή στα εργοστάσια της Ελλάδας μειώθηκε ελαφρά τον Σεπτέμβριο, σηματοδοτώντας τη δεύτερη συρρίκνωση σε τρεις μήνες μετά την έντονη αύξηση του Αυγούστου.

Η απασχόληση στον κλάδο μειώθηκε για τέταρτο συνεχή μήνα τον Σεπτέμβριο, αν και με βραδύτερο ρυθμό.

Τέλος, η έρευνα έδειξε ότι οι νέες παραγγελίες εξαγωγών των κατασκευαστών διατηρήθηκαν αμετάβλητες μετά από τέσσερις μήνες μέτριας ανάπτυξης.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου