ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μαζικό «κύμα» αποχωρήσεων πολυεθνικών από τη Νότια Ευρώπη

μαζικό-κύμα-αποχωρήσεων-πολυεθνικ-79939
Έπειτα από μία δεκαετία έντονης παρουσίας, η αποχώρηση των μεγάλων πολυεθνικών από τη νότια Ευρώπη λαμβάνει δραματικές διαστάσεις, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει δημοσίευμα της «Wall Street Journal».
Η Kimberly-Clark Corp λόγω της υπογεννητικότητας, των χαμηλών τιμών, αλλά και του ανταγωνισμού από άλλες εταιρίες ανακοίνωσε μόλις τον περασμένο Οκτώβριο ότι προχωράει στη διακοπή των δραστηριοτήτων της παραγωγής βρεφικών πανών Huggies στην Ευρώπη.
Επίσης, η Alcoa Inc, παγκόσμιος κολοσσός αλουμινίου και ο γαλλικός όμιλος ειδών πολυτελείας PPR SA μειώνουν σταδιακά τη δραστηριότητά τους ή αποχωρούν ολοκληρωτικά από χώρες της νότιας Ευρώπης.
Ακόμη, η γερμανική φαρμακευτική Merck KgaA μείωσε το εργατικό της δυναμικό στην Ισπανία κατά 20% λόγω των περικοπών σε φαρμακευτικές δαπάνες που επέβαλε η κυβέρνηση της χώρας, αλλά και η Compass Group έβαλε λουκέτο στα εστιατόρια που διατηρούσε κατά μήκος του εθνικού δικτύου της Πορτογαλίας, με την αιτιολογία ότι η αύξηση της τιμής των διοδίων που επέβαλε η κυβέρνηση μείωσε τη χρήση των συγκεκριμένων δρόμων.
Η κατασκευαστική Fletcher Building με έδρα τη Νέα Ζηλανδία έκλεισε τον περασμένο Ιούνιο εργοστάσιό της στο Μπιμπάο, καθώς η οικοδομική δραστηριότητα στην Ισπανία, όπου η συγκεκριμένη εταιρεία είχε έντονη κατασκευαστική παρουσία, έχει μειωθεί από το 2006 κατά 80%.
Και όλα αυτά τη στιγμή που η Standard & Poor’s εκτιμά περαιτέρω συρρίκνωση του εισοδήματος των καταναλωτών στη νότια Ευρώπη το 2012 και το 2013, κάτι που καθιστά την αποχώρηση πολλών εταιρειών «μη αναστρέψιμη».

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, το πρόβλημα εστιάζεται στα μέτρα λιτότητας που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από τις κυβερνήσεις και η πτώση της κατανάλωσης, κάτι που φαίνεται να το γνωρίζουν καλά ακόμα και γερμανικές εταιρείες.

protothema.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου