ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις: Πότε θα πληρωθούν 40.000 επικουρικές που εκκρεμούν έως & 3 χρόνια

συντάξεις-πότε-θα-πληρωθούν-40-000-επικουρ-78221

Το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ δρομολογούν την πληρωμή περίπου 40.000 επικουρικών συντάξεων μέχρι το τέλος του 2022, από μια λίστα 96.546 αιτήσεων με συντάξεις που εκκρεμούν έως και 3 χρόνια και παράλληλα θα εκδίδονται αποφάσεις κάθε μήνα από το ΕΤΕΑΕΠ.

Όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», το σχέδιο που δρομολογεί το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ προβλέπει να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο των συντάξεων μέχρι το τέλος του έτους και να εκδοθούν οι επικουρικές που είναι σε αναμονή πριν από το 2019 και για τους πρώτους μήνες του 2020. Ωστόσο, υπάρχουν και αυτές που θεωρούνται ανοικτές υποθέσεις λόγω ελλιπών στοιχείων από τους ασφαλισμένους.

Είναι σημαντικό ότι με τις αυτοματοποιήσεις για τις νέες αιτήσεις τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, οι επικουρικές βγαίνουν εντός 2-3 μηνών μετά την έκδοση της κύριας σύνταξης, οπότε δεν δημιουργείται νέο στοκ.

Κύριες συντάξεις

Η έκδοση των επικουρικών που είναι σε λίστα αναμονής θα επιταχυνθεί από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των περίπου 82.000 εκκρεμών κύριων συντάξεων, για τις οποίες το χρονοδιάγραμμα απονομής τους εκτείνεται ως τον Ιούνιο. Με το που εκκαθαριστούν οι κύριες, ο ΕΦΚΑ θα ενισχύσει τις διευθύνσεις των επικουρικών συντάξεων με προσωπικό από τα τμήματα κύριας σύνταξης, ώστε να συντομευθούν οι χρόνοι απονομής των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων.

Η κύρια αιτία που έχουν μείνει πίσω οι επικουρικές είναι ότι για την έκδοσή τους θα πρέπει να προηγηθεί η οριστική απόφαση της κύριας σύνταξης. Όσο πίσω πάει η έκδοση των κύριων συντάξεων, άλλο τόσο καθυστερεί η χορήγηση των επικουρικών.

newsit.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου