ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πότε πληρώνονται δώρο Χριστουγέννων και επίδομα

πότε-πληρώνονται-δώρο-χριστουγέννων-772455

Eως την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου αναμένεται να καταβληθεί το τελευταίο τμήμα του Δώρου Χριστουγέννων σε 645.054 εργαζόμενους, που τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης το Δεκέμβριο. Πρόκειται για την αναλογία της αναστολής από 1η έως 31 Δεκεμβρίου. Όσοι ήταν σε αναστολή εργασίας ολόκληρο τον Δεκέμβριο θα λάβουν έως την Παρασκευή 73 ευρώ. Οι υπόλοιποι θα λάβουν αναλογία, σύμφωνα με τις ημέρες της αναστολής τους. Ειδικότερα οι υπάλληλοι των εμπορικών καταστημάτων των οποίων η αναστολή ανακλήθηκε για να εργασθούν θα λάβουν 28 ευρώ. Η αναλογία του επιδόματος Χριστουγέννων πιστώνεται απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό (ΙΒΑΝ) του κάθε μισθωτού.

Το μεγαλύτερο τμήμα του δώρου είχε δοθεί από το κράτος στις 21 Δεκεμβρίου σε 1.060.434 εργαζόμενους και αναλογούσε στο χρονικό διάστημα της αναστολής σύμβασης εργασίας για την περίοδο 1η Μαΐου έως 30 Νοεμβρίου.

Στο μεταξύ η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων των αναστολών συμβάσεων για το μήνα Ιανουάριο στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ εκπνέει την Κυριακή 31 Ιανουαρίου. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δημοσιευτεί η ΚΥΑ για το θεσμικό πλαίσιο των αναστολών Ιανουαρίου, ενώ η πληρωμή της ειδικής αποζημίωσης για τις αναστολές συμβάσεων του Ιανουαρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί το πρώτο 10ήμερο του Φεβρουαρίου.

Ποιες πληρωμές καθυστερούν

Σε εκκρεμότητα είναι η πληρωμή των ειδικών αποζημιώσεων Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου για τους εργαζόμενους των οποίων οι εργοδότες υπέβαλλαν τελευταία στιγμή και εντός Ιανουαρίου τις αρχικές ή διορθωτικές δηλώσεις για τις αναστολές συμβάσεων των αντίστοιχων μηνών. Υπενθυμίζεται πως το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» άνοιξε τον Ιανουάριο για μερικές μέρες ώστε να υποβληθούν διορθώσεις ή και αρχικές δηλώσεις από εργοδότες για τους μήνες Οκτώβριο – Δεκέμβριο. Προσπάθειες καταβάλλονται ώστε να πληρωθούν τα αντίστοιχα ποσά εντός της εβδομάδας, αν και το πιθανότερο είναι οι σχετικές πληρωμές να γίνουν αρχές Φεβρουαρίου.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ: Σε αναμονή βρίσκονται ακόμα χιλιάδες εργαζόμενοι που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Συνεργασία. Δεν έχουν πληρωθεί την αναλογία του κράτους για το μήνα Δεκέμβριο καθώς και την αναλογία για το Δώρο Χριστουγέννων. Αιτία είναι οι αλλαγές στη μηχανογράφηση μετά τη θέσπιση πλαφόν 6.500 ευρώ στους μισθούς που επιδοτούνται καθώς διαπιστώθηκε ότι είχαν δηλωθεί αστρονομικοί μισθοί προκειμένου να καταβληθεί μεγαλύτερη επιδότηση.

Στον ίδιο λόγο οφείλεται και η καθυστέρηση στην καταβολή του δώρου Πάσχα 2020. Περίπου 100 επιχειρήσεις είχαν δηλώσει υπέρογκα ποσά σε μισθωτούς τους ως… Δώρο Πάσχα με αποτέλεσμα να παγώσει η χρηματοδότηση.

Πάντως τις επόμενες ημέρες αναμένεται να πληρωθούν το δώρο Πάσχα οι επιχειρήσεις που υπέβαλλαν συμπληρωματικές δηλώσεις και διορθώσεις.

Δηλώσεις αναστολών Ιανουαρίου

Όσον αφορά στην διαδικασία των δηλώσεων που είναι σε εξέλιξη, έως και την ερχόμενη Κυριακή 31 Ιανουαρίου συνεχίζονται:

· οι δηλώσεις από εργοδότες αναστολών συμβάσεων εργασίας εργαζομένων και ορθών επαναλήψεων για τον μήνα Ιανουάριο 2021

· οι μονομερείς δηλώσεις αναστολών από τους καλλιτέχνες που είναι εγγεγραμμένοι στο ειδικό μητρώο για την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ ανά μήνα για Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Οι επιχειρήσεις που έχουν ΚΑΔ ο οποίος εντός του Ιανουαρίου, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι στην κατηγορία των πληττόμενων και για άλλο χρονικό διάστημα στην κατηγορία των κλειστών, υποβάλλουν ξεχωριστό έντυπο – δήλωση αναστολής για κάθε κατηγορία. Στην δήλωση για την περίοδο κατά την οποία οι επιχειρήσεις είναι κλειστές με κρατική εντολή το σύνολο των εργαζομένων δηλώνεται υποχρεωτικά σε αναστολή σύμβασης. Αντίθετα, στην δήλωση για την περίοδο κατά την οποία οι επιχειρήσεις λειτουργούν αλλά πλήττονται, οι εργοδότες επιλέγουν ποιους και πόσους μισθωτούς θα δηλώσουν σε αναστολή σύμβασης.

Οι επαγγελματίες της Τέχνης και του Πολιτισμού που είναι εγγεγραμμένοι στο ειδικό μητρώο στο σύστημα «Εργάνη» έως και 10/1/2021 και είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, υποβάλλουν μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις για τους μήνες Νοέμβριο – Δεκέμβριο την περίοδο 19/1 – 31/1.

[protothema.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου