ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χαλυβουργία Ελλάδος: Στην HIG Capital τα δάνεια της Πειραιώς –Σε προχωρημένες συζητήσεις και η ΕΤΕ

χαλυβουργία-ελλάδος-στην-hig-capital-τα-δάνεια-764616

Η Τράπεζα Πειραιώς υπέγραψε τη μεταβίβαση των δανείων της Χαλυβουργίας Ελλάδος του επιχειρηματία Νίκου Μάνεση, ύψους 55 εκατ. ευρώ, στην εταιρεία Private Equity HIG Capital, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές.

Την ίδια ώρα και η Εθνική Τράπεζα βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την HIG για τη μεταβίβαση του δικού της πακέτου δανείων του Μάνεση, ύψους 33 εκατ. ευρώ, καθώς το μόνο που εκκρεμεί είναι η έγκριση από την αρμόδια Επιτροπή της ΕΤΕ.

Όταν ολοκληρωθεί και η διαδικασία με την Εθνική Τράπεζα, στη HIG θα έχουν περάσει απαιτήσεις ύψους 141 εκατ. ευρώ, με την Alpha Bank να εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της εταιρείας με δάνεια ύψους 170 εκατ. ευρώ.

Όπως είναι γνωστό, η HIG απέκτησε αρχικά, από τον Μάρτιο του 2019, τα δάνεια που είχε η Χαλυβουργία στη Eurobank, ύψους 53 εκατ. ευρώ, στο 15% της ονομαστικής τους αξίας.

Προς το παρόν δεν είναι γνωστό το τίμημα στο οποίο απέκτησε τα δάνεια της Πειραιώς το HIG Capital, με κάποιες πηγές να σημειώνουν ότι είναι υψηλότερο του 15%.

Η Alpha Bank, από την πλευρά της, θεωρεί ότι μέσα από πρόγραμμα μετασχηματισμού της εταιρείας και αναδιάρθρωσης του δανεισμού της η Χαλυβουργία μπορεί να επιστρέψει στην κερδοφορία, με δεδομένο ότι το εργοστάσιο στον Βόλο παράγει καλής ποιότητας προϊόν που μπορεί να απορροφηθεί στα μεγάλα έργα που έχουν δρομολογηθεί (Γραμμή 4 του Μετρό, Ελληνικό), ενώ η έκταση που έχει η εταιρεία στον Ασπρόπυργο μπορεί να αξιοποιηθεί για logistics. Το σίγουρο είναι ότι εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της εταιρείας.

Να σημειωθεί ότι ο φάκελος με τα δάνεια του Μάνεση ήταν από τους πρώτους που απασχόλησαν το NPL Forum των τραπεζών, καθώς η εταιρεία είχε άνοιγμα και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Όμως οι επανειλημμένες προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της Χαλυβουργίας, δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα.

Πρώτη η Eurobank, βλέποντας τις καθυστερήσεις στην κοινή διαχείριση των τεσσάρων τραπεζών, κινήθηκε μόνη της και προχώρησε στην πώληση δανείων ύψους 53 εκατ. ευρώ της Χαλυβουργίας στην HIG Capital στις αρχές του 2019.

Όπως είναι γνωστό το μεγαλύτερο μέρος του δανεισμού της εταιρείας προέρχεται από το κοινοπρακτικό δάνειο 265 εκατ ευρώ που δόθηκε το 2011 στη Χαλυβουργία Ελλάδος, με επικεφαλής και μεγαλύτερο δανειστή την Alpha Bank. Από το 2014 άρχισε όμως η αρνητική πορεία στα μεγέθη της εταιρείας και το 2016 προκειμένου να αποφευχθεί το κλείσιμο της εταιρίας αποφασίζεται από τις τράπεζες παράταση της εκτοκιστικής περιόδου και παράταση του υφιστάμενου waiver σχετικά με το ενέχυρο επί αποθεμάτων και των εκχωρημένων πιστώσεων μέχρι την 31 Ιανουαρίου 2017.

Το 2018 οι συζητήσεις για αναδιάρθρωση εντείνονται στη βάση πλάνου αναδιάρθρωσης που προωθούσε η Alpha Bank με κούρεμα δανείων και πλήρη αλλαγή του χρόνου αποπληρωμής.

Η Eurobank, θεωρώντας ότι η αναδιάρθρωση είναι θνησιγενής, αποφασίζει στις αρχές του 2019 να πουλήσει μετά από διαγωνιστική διαδικασία τα δάνεια στην HIG Capital στο 15% της αξίας τους και απεμπλέκεται από τη Χαλυβουργία Ελλάδος.

Το ίδιο έτος η Alpha ξεκίνησε νέα προσπάθεια για τη ριζική αναδιάρθρωση του δανεισμού της Χαλυβουργίας Ελλάδος σε συνεργασία με τη HIG Capital. Τότε συζητείτο η HIG Capital να υποβάλει σε Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα προσφορά για την εξαγορά των απαιτήσεών από την Ελληνική Χαλυβουργία και συνεχεία να συμφωνήσει ρύθμιση δανεισμού με την Alpha Bank, που έχει τη μεγαλύτερη έκθεση στην εταιρεία.

Όλο αυτό το διάστημα η Χαλυβουργία Ελλάδος κατέβαλε και καταβάλλει κανονικά τους τόκους των δανείων της. Όμως μετά το ξέσπασμα της πανδημίας οι τράπεζες Πειραιώς και Εθνική προέκριναν την απεμπλοκή τους από τον δανεισμό της εταιρείας.

[mononews.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου