ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΕΤΕ: Μείωση ΑΕΠ κατά 2% θα στοιχίσει η αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία

σετε-μείωση-αεπ-κατά-2-θα-στοιχίσει-η-αύ-763978

«Οικονομική καταστροφή» που θα επιφέρει συρρίκνωση του ΑΕΠ της χώρας κατά 2% (περίπου 3,8 δισ. ευρώ), μείωση κατά 2,5 εκατ. των ξένων τουριστών και απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης τον ενδεχόμενο διπλασιασμό του ΦΠΑ στη διαμονή από 6,5 σε 13%. Κι όλα αυτά, προσθέτει, για άμεσα έσοδα στα κρατικά ταμεία σχεδόν 300 εκατ. ευρώ.

Το μέτρο στερείται οικονομικής λογικής, τονίζει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, προειδοποιώντας ότι το ελληνικό τουριστικό πακέτο ακριβαίνει κατά πέντε μονάδες, και βγαίνει εκτός ανταγωνισμού προς όφελος των χωρών που ανταγωνίζονται την Ελλάδα στον τουρισμό και κύρια θύματα τις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις.

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε ένα οριζόντιο μέτρο καταστροφής του ελληνικού τουρισμού και της ελληνικής οικονομίας», λέει ο κ. Ανδρεάδης επισημαίνοντας ότι τα τα τελευταία 2 χρόνια ο ελληνικός τουρισμός με τα θετικά αποτελέσματα που πέτυχε στήριξε την ελληνική οικονομία και συνεχίζει να υποστηρίζει έμπρακτα την ελληνική κοινωνία, αναλαμβάνοντας να πληρώσει το χρέος που του αναλογεί.

Ειδικότερα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι φορείς του τουρισμού για τις επιπτώσεις της αύξησης του μειωμένου ΦΠΑ στον ελληνικό τουρισμό ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Α.Ανδρεάδης μίλησε για οικονομική αυτοκτονία, επισημαίνοντας ότι η εξέλιξη αυτή θα επιφέρει ντόμινο αρνητικών εξελίξεων στην ελληνική οικονομία, όπως προκύπτει από την ανάλυση οικονομικών σεναρίων για το 2015 που πραγματοποίησε το SETE Intelligence.

Συρρίκνωση ΑΕΠ και απασχόλησης

Σύμφωνα με την ανάλυση, η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου μπορεί να φέρει άμεσα έσοδα σχεδόν 300 εκατ. στα ταμεία του κράτους, αλλά θα μειώσει το ΑΕΠ της χώρας τουλάχιστον κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τα φετινά επίπεδα, δηλαδή περίπου 3,8 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή η μείωση αυτή θα προκαλέσει καταστροφικές μεταβολές και στις θέσεις εργασίας, αφού για κάθε εκατομμύριο λιγότερους τουρίστες που θα έρχονται στη χώρα, θα χάνονται 30.000 θέσεις εργασίας.

Η εκτίμηση που έκανε ο κ. Ανδρεάδης για τη ροή των τουριστών προς την Ελλάδα, είναι ότι οι ξένοι επισκέπτες θα είναι λιγότεροι κατά 2,5 εκατομμύρια το 2015, ενώ ακόμα μεγαλύτερες θα είναι οι απώλειες το 2016.

Ακριβαίνει το πακέτο, χάνει ανταγωνιστικότητα

Οι ζωτικής σημασίας απώλειες, εξήγησε, θα προκύψουν διότι επιβάλλοντας διπλάσιο ΦΠΑ, με υπογεγραμμένα τα συμβόλαια και συμφωνημένα τα τουριστικά πακέτα για τη σεζόν του 2015, θα υποχρεωθούν οι επιχειρήσεις σε αναδιαπραγμάτευση με τους Tour Operators, καθιστώντας τον ελληνικό τουρισμό μη ανταγωνιστικό και σπρώχνοντας τη ροή εκατομμυρίων τουριστών στους ανταγωνιστές της Ελλάδας.

Η αύξηση του ΦΠΑ, θα επιφέρει αναπόφευκτη αύξηση στην τιμή του πακέτου, πρόσθεσε, διότι η πλειοψηφία των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων, με τα συσσωρευμένα αρνητικά αποτελέσματα των τελευταίων ετών, δεν είναι σε θέση να απορροφήσει το διπλασιασμό του. Έτσι, η ζήτηση για τα ελληνικά τουριστικά πακέτα θα μειωθεί με ταχύτατους ρυθμούς.

Στο σημείο αυτό τονίστηκε ότι για παράδειγμα η ανταγωνίστρια Τουρκία έχει ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο (διαμονή και εστίαση) 8%, η Πορτογαλία 7%, η Ιταλία και η Γαλλία στο 10%.

Μια πρώτη εκτίμηση για τις τιμές των τουριστικών πακέτων την επόμενη μέρα της αύξησης, κάνει λόγο για αύξηση 5% και αν ένα δωμάτιο (διαμονή) κόστιζε 100 ευρώ μετά την αύξηση θα πάει 105 ευρώ. Μπορεί, όπως τονίστηκε, τα πέντε ευρώ να ακούγονται λίγα, αλλά στη διεθνή τουριστική αγορά είναι αρκετά για να στρέψουν το τουριστικό ρεύμα σε άλλες αγορές.

Οι μικρομεσαίες τα μεγάλα θύματα

Το συγκεκριμένο μέτρο, αναφέρθηκε, θα πλήξει, ως επί το πλείστον, τις χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες προσπαθούν να επιβιώσουν, να αποδώσουν τις εισφορές τους, να παραμείνουν ανταγωνιστικές και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργήσει.

Επίσης, θα πλήξει πολύ περισσότερο τις επιχειρήσεις εκείνες που δεν βρίσκονται σε περιοχές της Ελλάδας που έχουν μεγάλη τουριστική απήχηση, καθώς και τις επιχειρήσεις εκείνες που απευθύνονται στον εσωτερικό τουρισμό, ο οποίος αν και έδειξε φέτος τα πρώτα σημάδια ανάπτυξης, είναι δεδομένο ότι με την αύξηση του ΦΠΑ θα χάσει τη δυναμική του.

Οι συνέπειες του μέτρου δε σταματάνε μόνο στις ροές των τουριστών προς την Ελλάδα, αλλά, όπως είπε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γιάννης Ρέτσος, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που θα αναγκαστούν εκ των πραγμάτων να μετακυλήσουν το κόστος αυτό στις τιμές των δωματίων, θα καταστούν μη ανταγωνιστικές. Και ειδικά όπως είπε, στα αστικά κέντρα, όπου οι τιμές είναι ήδη χαμηλές προκειμένου να επιτευχθούν πληρότητες, τα πράγματα γίνονται ακόμα δυσκολότερα για τη βιωσιμότητά τους.

Μπούμερανγκ θα γυρίσει το μέτρο

Η πιθανολογούμενη αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στη διανυκτέρευση στα ξενοδοχεία από το 6,5% σε 8% ή 10% θα αποτελέσει καίριο πλήγμα στις ευοίωνες προοπτικές του τουρισμού για τη νέα περίοδο του 2015 και αναμένεται να επιστρέψει μπούμερανγκ και να υποχρεώσει το υπουργείο Οικονομικών σε καταγραφή σημαντικής συρρίκνωσης εσόδων, εάν τελικά εφαρμοστεί. Οι δε συζητήσεις περί συντελεστή ΦΠΑ στο 13% κρίνονται ως απόλυτα παράλογες. Αυτό τονίζει, σε ανακοίνωσή της, η Γενική Πανελλαδική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, τυχόν αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στα ξενοδοχεία θα επηρεάσει δυσμενώς τον περιηγητικό τουρισμό της χώρας –ο οποίος έχει συρρικνωθεί σε συντριπτικό βαθμό τα τελευταία χρόνια ελέω απώλειας των Ελλήνων ταξιδιωτών– καθώς τα τουριστικά πακέτα που περιλαμβάνουν διανυκτερεύσεις-μετακινήσεις-ξεναγήσεις- επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, που στηρίζουν τις τοπικές οικονομίες και τα δημόσια ταμεία, θα ακριβύνουν.

Αυτά τα πακέτα, ήδη, έχουν τιμολογηθεί και κυκλοφορήσει σε μπροσούρες και διαφημιστικό υλικό στις χώρες του εξωτερικού και τυχόν αλλαγή τιμής λόγω αύξησης του ΦΠΑ θα δημιουργήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ενοικιαζόμενων Δωματίων, Κωνσταντίνος Μπρετάνος, υπογράμμισε ότι είναι παράλογο μέτρο, το οποίο πλήττει την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού, αλλά και τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου