ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΓΓΔΕ μελετά το μέτρο της επιβράβευσης για αποδείξεις ΦΠΑ

η-γγδε-μελετά-το-μέτρο-της-επιβράβευση-762246

Ευρεία σύσκεψη έχει προγραμματισθεί για την Πέμπτη στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με θέμα την αύξηση των εισπράξεων ΦΠΑ μέσω της θέσπισης κληρώσεων και επιβράβευσης των κατόχων αποδείξεων.

Η ελληνική πλευρά έχει προτείνει στην τρόικα την υιοθέτηση του σχετικού συστήματος που εφαρμόζεται σε Σλοβενία, Μάλτα και Πορτογαλία ως μέσου αύξησης της φορολογικής συμμόρφωσης και ως δυνητικής πηγής αύξησης των εσόδων από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας κατά 500 εκατ. ευρώ.

Αν και στο mail που έστειλε σήμερα τα ξημερώματα η τρόικα στην ελληνική πλευρά ζητά πρόσθετες διευκρινίσεις για το πώς θα επιτευχθεί αυτό η ελληνική πρόταση – η οποία είχε διατυπωθεί αρχικά το 2012 – για την αύξησης των εσόδων από τον ΦΠΑ μέσω της συλλογής αποδείξεων με την προοπτική δώρων από λαχειοφόρο αγορά είναι απλή:

Με την έκδοση κάθε απόδειξης, ο καταναλωτής θα στέλνει στη ΓΓΔΕ τον αριθμό της μέσω SMS, μέσω υπολογιστή, απευθείας σε ειδική εφαρμογή της ΓΓΔΕ ή μέσω της κάρτας αποδείξεων. Στη συνέχεια, σε μηνιαία βάση θα γίνονται κληρώσεις χρηματικών ποσών, από 100 έως και 10.000 ευρώ, ανάλογα με την απόδοση του μέτρου και τα πρόσθετα έσοδα από τον ΦΠΑ.

Στην Πορτογαλία το αντίστοιχο μοντέλο οδήγησε σε αύξηση εισπράξεων ΦΠΑ κατά 800 εκατ. ευρώ μέσα σε έξι μήνες.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου