ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός: «Στοίχισε» μέχρι στιγμής 320 δισεκατομμύρια δολάρια στον παγκόσμιο τουρισμό

κορωνοϊός-στοίχισε-μέχρι-στιγμής-320-760992

Η πανδημία της Covid-19 στοίχισε 320 δισεκατομμύρια δολάρια σε απολεσθέντα έσοδα για τον τουριστικό τομέα παγκοσμίως, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο, όπως εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού.

Το ποσό αυτό είναι υπερτριπλάσιο των απωλειών που κατέγραψε ο διεθνής τουρισμός κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2009, ανέφερε ο Οργανισμός αυτός, που υπάγεται στον ΟΗΕ και εδρεύει στη Μαδρίτη.

Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο, ο αριθμός των διεθνών τουριστών μειώθηκε κατά 56% (σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019), ποσοστό που αντιστοιχεί σε 300.000.000 επισκέπτες.

Σύμφωνα με τον ΠΟΤ, παρατηρείται αργή ανάκαμψη του τουρισμού, ιδίως στο βόρειο ημισφαίριο, ενώ ο δείκτης εμπιστοσύνης που έχει καθιερώσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλό σημείο.

Μεταξύ των κινδύνων που αντιμετωπίζει ο τομέας, ο ΠΟΤ αναφέρει «την αναζωπύρωση της ασθένειας» και την εκ νέου επιβολή καραντίνας, ενώ για την κατάσταση στην Κίνα και τις ΗΠΑ σημειώνει ότι είναι «σε νεκρό σημείο» και αυτό προκαλεί ανησυχία, δεδομένου ότι αυτές οι δύο χώρες είναι οι μεγάλοι «προμηθευτές» τουριστών.

Στις αρχές Μαΐου ο ΠΟΤ προέβλεπε ότι για την εφετινή χρονιά ο αριθμός των διεθνών τουριστών θα καταγράψει πτώση 60%-80% και οι απώλειες για τον τομέα θα μπορούσαν να φτάσουν τα 910 δισ. έως 1,2 τρισ. δολάρια. Ο Οργανισμός εκφράζει επίσης τον φόβο ότι κινδυνεύουν 100-120 εκατομμύρια θέσεις εργασίας που εξαρτώνται άμεσα από τον τουρισμό.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου