ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πως έφτασαν οι Έλληνες να χρωστούν ένα ετήσιο ΑΕΠ στην εφορία

πως-έφτασαν-οι-έλληνες-να-χρωστούν-ένα-746154

Τα χρέη μας προς την εφορία ανέρχονται πλέον σε… ένα ΑΕΠ ή περίπου 180 δισ. ευρώ. Έγγραφο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων που εστάλη στη Βουλή στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, αποκαλύπτει ότι εκτός από το «κεφάλαιο» των ληξιπρόθεσμων οφειλών που ανέρχεται στα 101,58 δις. ευρώ υπάρχουν και οι τόκοι και οι προσαυξήσεις που ανέρχονται σε επιπλέον 80,6 δις. ευρώ.

Είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτονται οι οφειλές προς την εφορία με τέτοια λεπτομέρεια. Και από αυτή τη λεπτομέρεια προκύπτουν πολλά και χρήσιμα συμπεράσματα: πρώτον από το σύνολο του «κεφαλαίου» που χρωστούν οι Έλληνες (τα 101,58 δις. ευρώ), κοντά στα 40 δις. ευρώ αφορούν σε πρόστιμα που επιβλήθηκαν αλλά δεν εισπράχθηκαν ποτέ. Και επί των προστίμων αυτών, έχουν προστεθεί και περίπου 32 δις. ευρώ προσαυξήσεις. Άρα, από έναν συνολικό λογαριασμό οφειλών ύψους 180 δις. ευρώ, πάνω από 72 δις. ευρώ συνδέονται με τα πρόστιμα.

Και δεν είναι μόνον αυτό. Οι Έλληνες φορολογούμενοι κατηγορούνται ότι είναι «μπαταχτσήδες» αλλά στην πραγματικότητα έχουν περάσει από την οικονομική κρίση 8 ετών και την υπεροφολόγηση αφήνοντας (στη συντριπτική τους πλειοψηφία) μικρές υποχρεώσεις χωρίς να τις εξυπηρετήσουν. Τα ακόλουθα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά:

1. Χρέη έως 10.000 ευρώ έχουν τα 3,59 εκατομμύρια από τα συνολικά 3,87 εκατομμύρια άτομα με χρέη στην εφορία. Αυτοί χρωστούν συνολικά 3,7 δις. ευρώ.

2. Χρέη από 10 έως 100.000 ευρώ έχουν 240.000 φορολογούμενοι οι οποίοι χρωστούν συνολικά 6,6 δις. ευρώ.

3. Χρέη άνω των 100.000 ευρώ έχουν συνολικά 41 χιλιάδες φορολογούμενοι με το ύψος των οφειλών τους να ανέρχεται στα 91,26 δις. ευρώ. Δηλαδή, προκύπτει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των οφειλών, είναι συγκεντρωμένη σε λίγες δεκάδες χιλιάδες οφειλετών. Αντίστοιχη φυσικά, είναι η κατανομή και των προσαυξήσεων.

Τις προσαυξήσεις, συνήθως το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δεν τις εμφανίζουν στις επίσημες στατιστικές, καθώς, όπως αναφέρεται και στο επίσημο κείμενο της ΑΑΔΕ: «τα διάφορα συνεισπραττόμενα (προσαυξήσεις, τόκοι, τέλη κλπ) δεν καταγράφονται σε κάποιου είδους έγγραφα ή αρχεία αλλά υπολογίζονται κάθε φορά κατά τη στιγμή της πληρωμής και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία». Τις προσαυξήσεις, συνήθως τις χαρίζει το υπουργείο Οικονομικών κάθε φορά που κάνει μια ρύθμιση όπως συμβαίνει και αυτή την περίοδο με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή η οφειλή δεν υπάρχει.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου