ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Tο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015 παρουσιάζει το ΥΠΟΙΚ

tο-προσχέδιο-του-προϋπολογισμού-του-2015-π-74424

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού παρουσιάζει το πρωί της Δευτέρας ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Στο προσχέδιο δεν προβλέπονται νέα μέτρα, αντίθετα υπάρχουν κάποιες ελαφρύνσεις.

Παράλληλα, η πρόβλεψη για το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι 2,8% με 2,9% του ΑΕΠ, δηλαδή κοντά στο στόχο του προγράμματος για 3%.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, το 2014 προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6%, έναντι μείωσης 3,9% το 2013.

Το ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί του υπουργείου Οικονομικών για τις φοροελαφρύνσεις που θέλει να ξεκινήσουν άμεσα, είναι η καλή πορεία των εσόδων και το Σεπτέμβριο, καθώς υπερκάλυψαν το στόχο και σημείωσαν αύξηση 16% σε σχέση με πέρσι, κυρίως λόγω των πληρωμών του ΕΝΦΙΑ.

Μένει να φανεί αν στο προσχέδιο θα ενσωματωθεί η πρώτη δέσμη των ελαφρύνσεων, δηλαδή 100 δόσεις για οφειλές σε εφορίες και ταμεία, η μείωση της έκτακτης εισφοράς κατά 30%, η μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30%, η διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στην εστίαση.

Ενδεχομένως, όπως μετέδωσε το Mega, οι ελαφρύνσεις να κατατεθούν σε ξεχωριστό νομοσχέδιο.

Επιπλέον, θα εγγραφεί κονδύλι για τους ενστόλους, που καλύπτει τα αναδρομικά αλλά και τις αυξήσεις των αποδοχών τους, οι οποίες θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου