ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιστορική συρρίκνωση του ΑΕΠ στις ΗΠΑ το 2ο τρίμηνο

ιστορική-συρρίκνωση-του-αεπ-στις-ηπα-τ-740592

Η οικονομία των ΗΠΑ παραμένει «υγιής» αλλά η ανεργία μπορεί να μείνει σε υψηλά επίπεδα για πολύ καιρό κυρίως στους τομείς που επλήγησαν περισσότερο από την οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία της Covid-19, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας (FED) Τζερόμ Πάουελ.

«Η οικονομία ήταν εύρωστη τον Φεβρουάριο. Συνεπώς, υπάρχει πολλή δύναμη στην οικονομία. Η ανάκαμψη τον Μάιο και τον Ιούνιο σημειώθηκε νωρίτερα και ήταν ισχυρότερη από αυτήν που αναμενόταν», διαπίστωση που σημαίνει ότι υπάρχει «πάντα μια υγιής οικονομία εκτός από τους τομείς που επλήγησαν άμεσα» από την υγειονομική κρίση, δήλωσε ο Τζερόμ Πάουελ, επικαλούμενος τους τομείς της εστίασης, των ταξιδιών και της φιλοξενίας. Ωστόσο ο ίδιος έκρινε ότι μόλις η νόσος «τεθεί υπό έλεγχο», «η υπόλοιπη οικονομία θα μπορεί να ανακάμψει αρκετά γρήγορα».

Νωρίτερα σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου αναθεώρησε την εκτίμησή του για τη συρρίκνωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) για το δεύτερο τρίμηνο σε -31,7% σε ετήσια βάση έναντι -32,9% που είχε υπολογιστεί προηγούμενα.

Αυτή η ιστορική πτώση του ΑΕΠ, που προστίθεται σε αυτήν που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο (-5%), βύθισε επίσημα τη χώρα σε ύφεση, που προκλήθηκε από την πανδημία η οποία υποχρέωσε τις αρχές να λάβουν δραστικά μέτρα καραντίνας, περιορίζοντας σημαντικά τις οικονομικές δραστηριότητες.

newsbeast.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου