ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα κατάρρευση της τουρκικής λίρας

νέα-κατάρρευση-της-τουρκικής-λίρας-736221

Νέο κύμα πωλήσεων για την τουρκική λίρα καταγράφεται σήμερα, με το τουρκικό νόμισμα να υποχωρεί σε επίπεδα που αγγίζουν το ιστορικό χαμηλό. Η ισοτιμία της με το δολάριο (USDTRY) επιδεινώθηκε περαιτέρω, αγγίζοντας τις 7,3851 λίρες για ένα δολάριο, από 7,35 στο άνοιγμα.

Το (πρόσφατο) χαμηλό της ισοτιμίας είναι 7,4161. Οι πιέσεις ασκήθηκαν αμέσως μετά το άνοιγμα της αγοράς στην Τουρκία, πράγμα που παραπέμπει σε εγχώριες πωλήσεις του νομίσματος.
Υπενθυμίζεται ότι οι Τούρκοι με το που πιάνουν λίρες στα χέρια τους (από μισθοδοσία ή αλλού) σπεύδουν να τις αλλάξουν σε σκληρό νόμισμα καθώς η συνεχιζόμενη διολίσθηση της τουρκικής λίρας καταστρέφει την αγοραστική τους δύναμη κι έχει εξαφανίσει την εμπιστοσύνη τους στο νόμισμα.
Εν συνεχεία καταθέτουν τα δολάρια σε λογαριασμούς συναλλάγματος στις τουρκικές τράπεζες. (Μετά βέβαια ο Ερντογάν με «δημιουργική λογιστική» «απαλλοτριώνει» τα ιδιωτικά δολάρια από τις εμπορικές τράπεζες με «αναγκαστικό δανεισμό» προκειμένου να τα κάψει ως πυρομαχικά στην αγορά συναλλάγματος για να στηρίξει τη λίρα.
Με αυτό το κόλπο καταφέρνει να μην ξεμείνει εντελώς από δολάρια, ωστόσο αυτά τα «κρατικά διαθέσιμα» είναι πλεόν δανεικά κι είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα συνεχίσει να τα βρίσκει στις διεθνείς αγορές – ή από τους πλούσιους συμμάχους του – ώστε να τα επιστρέψει στους κατόχους τους). Το ανησυχητικό για τον ίδιο είναι ότι η τουρκική λίρα έχει πλεόν χάσει την αξιοπιστία της και εντός Τουρκίας.
Η υποτίμηση της λίρας είναι ο εφιάλτης του Ερντογάν καθώς κάνει το υπέρογκο χρέος της τουρκικής οικονομίας να φουσκώνει και να είναι όλο και πιο δύσκολο να αποπληρωθεί
Πηγή: newmoney.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου