ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενδιαφέρον Τουρκολιά για Eurobank;

ενδιαφέρον-τουρκολιά-για-eurobank-725496

Με «τον αέρα» της συγκέντρωσης ποσού άνω του 1 δισ . ευρω κατά την διάρκεια της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ, ο Αλέκος Τουρκολιας εμφανίζεται τώρα υπέρμαχος των εξαγορών αλλά και έτοιμος να πρωταγωνιστήσει στην νέα τραπεζική εποχή

Η επισήμανση του επικεφαλής του ομίλου της Εθνικής, μιλώντας σε στενούς του συνεργάτες τις προηγούμενες ώρες, «ό,τι βγαίνει προς πώληση μας ενδιαφέρει», ίσως αποτελέσει την απαρχή για μια νέα συγκέντρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Με «τον αέρα» της συγκέντρωσης ποσού άνω του 1 δισ . ευρω κατά την διάρκεια της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ, ο Αλέκος Τουρκολιας εμφανίζεται τώρα υπέρμαχος των εξαγορών αλλά και έτοιμος να πρωταγωνιστήσει στην νέα τραπεζική εποχή.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι είπε στους στενούς του συνεργάτες το ίδιο απόγευμα «όταν η Εθνική πεισμώνει, τα καταφέρνει».

Τονίζεται ότι η μεγάλη μας φίλη ολοκλήρωσε το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης χωρίς την έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών (Cocos) τα οποία είναι ασύμφορα λόγω υψηλού επιτοκίου.

Πρώτη τράπεζα που θα αποκρατικοποιηθεί θα είναι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και στην συνέχεια, όπως όλα δείχνουν, η Eurobank.

Παρά το γεγονός ότι πριν από μήνες η τρόικα δεν συναίνεσε στην συμφωνία μεταξύ ΕΤΕ και Eurobank τώρα κορυφαίοι τραπεζικοί παράγοντες εξηγούν ότι κάτι τέτοιο ίσως τώρα να είναι εφικτό.

Μια τράπεζα όπως η Eurobank -εάν εξαγοραστεί από την Εθνική- θα προσθέσει σημαντικό μέγεθος στην ΕΤΕ (και από την άποψη των υποκαταστημάτων) κάτι που δεν της προσδίδει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

«Βέβαια με το ΤΤ θα βελτιωθούν σημαντικά τα νούμερα της ΕΤΕ και ειδικά τα βασικά εποπτικά μεγέθη Tier 1» εξηγούν πολλοί τραπεζίτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εθνική είναι η μοναδική συστημικη τράπεζα η οποία δεν εξαγόρασε καμία τράπεζα τους προηγούμενους μήνες σε αντίθεση με την Πειραιώς και την Alpha Bank

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου