ΑΡΧΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 3,2 δισ. ευρώ αποπλήρωσε έως τώρα το Δημόσιο

Με ρυθμούς 1 δισ. ευρώ το μήνα προχωρά η χρηματοδότηση από το υπουργείο Οικονομικών προς τους φορείς του δημοσίου, για να αποπληρωθούν τα χρέη του κράτους προς τους ιδιώτες αλλά στην αγορά ταχρήματα «πέφτουν» με το σταγονόμετρο.

«Ακόμα και 8 δισ. ευρώ να είχαμε εγκρίνει για να πληρωθούν, στις επιχειρήσεις δεν θα έφταναν ως τώρα περισσότερα από 1,5-2 δισ. ευρώ» ανέφερε κορυφαίος στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Και αυτό παρόλο που ο πρωθυπουργός αλλά και άλλοι καθ’ύλην αρμόδιοι υπουργοί (πχ Υγείας κλπ) πνέουν μένεα κατά των υπηρεσιών που καθυστερούν να τα αποδώσουν στους δικαιούχους.

Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα οποία ανακοίνωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, δείχνουν ότι ως τέλος Μαρτίου φέτος εγκρίθηκαν 3,16 δισ. ευρώ συνολικά για αποπληρωμή παλαιών χρεών του δημοσίου, δηλαδή σχεδόν 1 δισ. μέσα σε ένα μήνα έναντι του Φεβρουαρίου μέχρι όπου είχαν εγκριθεί συνολικά 2,3 δισ. ευρώ.

Ωστόσο στην αγορά δεν έφτασαν ακόμα παρά μόλις περίπου 1,5 δισ. ευρώ, δηλαδή τα μισά σχεδόν. Με τους ρυθμούς αυτούς δεν φαίνεται εφικτό να πάρει «ανάσα» η αγορά, ώστε να αποφευχθεί ένας νέος κύκλος ύφεσης στην πραγματική οικονομία.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, μέσα στο 2013 θα πρέπει συνολικά να αποδοθούν στις επιχειρήσεις τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ, όσα ήταν συνολικά τα χρέη ως το 2011, αλλά και τουλάχιστον 1 δισ. επιπλέον ως μερική εξόφληση για μερικά τουλάχιστον από τα χρέη που συσσωρεύτηκαν κατά το 2012.

Για την καθυστέρηση με την οποία «πέφτει χρήμα» στην αγορά έχει εκφράσει ανησυχίες και η Τρόικα που δίνει για το σκοπό αυτό τα χρήματα.

Τη χρηματοδότηση αιτημάτων ύψους 3,16 δις ευρώ έχει εγκρίνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) έως το τέλος Μαρτίου, αν και στην αγορά έχουν φθάσει μόλις το 1,5 δις ευρώ.

«Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται ένταση των προσπαθειών από τους χρηματοδοτούμενους φορείς για να αντιμετωπισθεί το κρίσιμης σημασίας ζήτημα για την οικονομία και τη ρευστότητά της» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρας, που παραδέχτηκε ότι το πρόβλημα των τελικών πληρωμών παραμένει.

Ωστόσο τα «Μνημόνια» που έχουν υπογραφεί μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και υπουργείων προϋποθέτουν πως για ν δοθούν χρήματα στους φορείς, πρέπει αυτοί να μη δημιουργούν ταυτόχρονα νέα χρέη και, ως αποτέλεσμα, από την επάρκειά τους εξαρτάται ποιοι θα πληρωθούν και ποιοι όχι. Επιπλέον, πριν δοθούν τα χρήματα στους δικαιούχους ελέγχεται αν αυτοί χρωστούν στο δημόσιο και πόσα, με αποτέλεσμα εκατοντάδες εκατομμύρια να «συμψηφίζονται» με χρέη των επιχειρήσεων και τελικά αυτές να μην παίρνουν λεφτά στα χέρια.

«Η υστέρηση που εντοπίζεται στις τελικές πληρωμές, από τους χρηματοδοτούμενους δημόσιους φορείς προς τον ιδιωτικό τομέα, αρχίζει και καλύπτεται, με γρήγορο ρυθμό» δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας, σημειώνοντας ότι η εξέλιξη της διαδικασίας εκτιμάται ότι θα είναι ακόμη καλύτερη τον Απρίλιο.

Οι ρυθμοί πάντως παραμένουν χαμηλοί. Από τα 1,5 δισ. μέχρι τώρα έχουν πληρωθεί –μεταξύ άλλων- 6.624 εφάπαξ του Δημοσίου και 1.100 εφάπαξ της ΔΕΗ. Αναλυτικότερα, τα συνολικά στοχεία δείχνουν ότι:

-το Δεκέμβριο εγκρίθηκαν αιτήματα 363 εκατ. ευρώ και έγιναν πληρωμές 199 εκατ. ευρώ

-τον Ιανουάριο οι εγκρίσεις ανήλθαν στα 548 εκατ ευρώ και οι πληρωμές στα 334 εκατ. ευρώ

-τον Φεβρουάριο οι χρηματοδοτήσεις διαμορφώθηκαν στα 924 εκατ. ευρώ και οι πληρωμές στα 198 εκατ. ευρώ

-το Μάρτιο οι αιτήσεις που εγκρίθηκαν έφθασαν στο 1,3 δις ευρώ και οι τελικές πληρωμές στα 792 εκατ. ευρώ.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν μάλιστα ότι οι αιτήσεις που είναι προς έγκριση από το ΓΛΚ αυτή τη στιγμή ανέρχονται σε 1,2 δις ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ