ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Δεν έχει ολοκληρωθεί κανένα από τα 16 προαπαιτούμενα

κομισιόν-δεν-έχει-ολοκληρωθεί-κανένα-709146

Κανένα από τα 16 προαπαιτούμενα που έπρεπε να είχε ολοκληρώσει μέχρι το τέλος του χρόνου η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι στιγμής, αναφέρει η πρώτη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα.

Και ενώ η χώρα θα καταφέρει τον δημοσιονομικό στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ, η Επιτροπή προειδοποιεί ότι ο ρυθμός υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων πρέπει να επιταχυνθεί «για να πετύχουν οι ελληνικές αρχές τους στόχους τους», όπως λέει συγκεκριμένα η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η έκθεση αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν καθυστερήσεις για αρκετές συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις, οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν επειγόντως», για να διασφαλιστεί ότι θα ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν και πολύ πριν από την έκδοση της δεύτερης έκθεσης αξιολόγησης τέλη Φεβρουαρίου 2019.

Για την Επιτροπή είναι πολύ σημαντικό να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι δεσμεύσεις πριν από το τέλος της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς τότε θα πρέπει μια σειρά από Κοινοβούλια να ψηφίσουν κατά πόσον η Ελλάδα τηρεί τις προϋποθέσεις, για να εγκρίνουν την εκταμίευση των περίπου 700 εκατ. που αναλογούν τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που έχoυν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών (ANFA’s και SMP’s). Καθυστέρηση στην εκταμίευση θα είχε πολύ αρνητικές συνέπειες για την έξοδο της χώρας στις αγορές.

Συγκεκριμένα, σημαντικές καθυστερήσεις, οι οποίες αν δεν καλυφθούν άμεσα, θέτουν σε κίνδυνο τον στόχο για ολοκλήρωσή τους στο τέλος Φεβρουαρίου 2019, παρατηρούνται σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις. Ειδικότερα, αναφέρονται η στελέχωση της ανεξάρτητης αρχής εσόδων, η αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, το νομοθετικό πλαίσιο για την επίλυση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την ανάπτυξη του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και την κεντρική προμήθεια υγειονομικής περίθαλψης, μεταξύ άλλων.

ΠΗΓΗ: Καθημερινή

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου