ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤτΕ: Ευθύνες στο ΤΣΜΕΔΕ για την Attica

ττε-ευθύνες-στο-τσμεδε-για-την-attica-702429

Ευθύνες για τον τρόπο με τον οποίο ακολουθούσε τις οδηγίες αλλά και συμμορφωνόταν με τις εντολές της ΤτΕ καταλογίζει στο ΤΣΜΕΔΕ (ως βασικό μέτοχο της Attica Bank), η επικεφαλής της Διεύθυνσης Εποπτείας της Κεντρικής Τράπεζας.

Μιλώντας στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, η κ. Παπαγιαννίδου δήλωσε πως η Attica ελέγχεται για εσωτερικές διαδικασίες που ακολούθησε, αναγνωρίζοντας πως ήταν «διστακτική» στο να εφαρμόσει τις αλλαγές. «Θεωρούμε ότι ο βασικός της μέτοχος ήταν υπεύθυνος γι’ αυτή», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η τράπεζα είχε πιστολογική πολιτική συγκεκριμένη, η οποία όμως μπορούσε να δεχθεί σημαντικές αποκλίσεις για ορισμένους πελάτες.

«Η τράπεζα έπασχε σε όλες τις διαδικασίες», πρόσθεσε η κ. Παπαγιαννίδου, σημειώνοντας πάντως πως η όποια ζημιά έχει γίνει είναι αναστρέψιμη.

Όπως σημείωσε, η Attica για μεγάλο διάστημα είχε το ίδιο πρόσωπο στη θέση του προέδρου και του διευθύνοντα συμβούλου και παρά το γεγονός πως επισήμως δέχθηκε να προχωρήσει στις αλλαγές που η ΤτΕ της είχε ζητήσει, αναγνωρίζοντας τα τότε ευρήματα, δεν έκανε τις διορθωτικές ενέργειες. Πρόσθεσε δε ότι πολλά από τα μέλη του διοικητικού της συμβουλίου δεν είχαν εμπειρία ούτε γνώσεις. H επικεφαλής της διεύθυνσης Εποπτείας της Τράπεζας δέχθηκε ασφυκτική πίεση αναφορικά με τον εποπτικό ρόλο της ΤτΕ και τις ενέργειες που αυτή έκανε προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα παράτυπης δανειοδότησης όχι μόνο στην Attica αλλά και σε άλλες τράπεζες.

H κ. Παπαγιαννίδου δεν επιβεβαίωσε τους διοικητές της ΑΤΕ που στην επιτροπή είχαν δηλώσει πως τα δάνεια των κομμάτων που δίδονταν με ενέχυρο την κρατική επιχορήγηση είχαν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

ΠΗΓΗ: imerisia.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου