ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: «Οι τελευταίες εξελίξεις στην οικονομία έχουν θετικό πρόσημο»

γ-στουρνάρας-οι-τελευταίες-εξελίξει-698132

Την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στη Βουλή, ενώ υποστήριξε ότι εάν αυτή η πορεία δεν ανατραπεί τότε «τα στοιχεία για το εθνικό προϊόν θα είναι καλύτερα από τις αρχικές προβλέψεις».

Πιο αναλυτικά, ο υπουργός κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής που συνεδρίασε και ψήφισε κατά πλειοψηφία την σύμβαση παραχώρησης των κρατικών λαχείων επισήμανε ότι «oι τελευταίες εξελίξεις στην οικονομία έχουν θετικό πρόσημο. Οι δημοσιονομικές εξελίξεις είναι σύμφωνες με τους στόχους και τα στοιχεία παραγωγής δημιουργούν αισιοδοξία, ιδιαίτερα από τομέα του τουρισμού».

Επιπροσθέτως, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι «υπάρχουν κίνδυνοι στην περιοχή» αναφερόμενος στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, υποστήριξε όμως ότι συνολικά για την Ελλάδα θεωρώ ότι θα είναι θετικές οι εξελίξεις».

Αποχώρησαν από τη συζήτηση για τα κρατικά λαχεία ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

Με τους δείκτες στο «κόκκινο» ξεκίνησε την λειτουργία του το δεύτερο Θερινό τμήμα της Βουλής και με την σύμβαση παραχώρησης των κρατικών λαχείων σε κοινοπραξία να αποτελεί το πρώτο κοινοβουλευτικό πεδίο σφοδρών συγκρούσεων.

Ηδη κατά την συνεδρίαση της επιτροπής Οικονομικών, η αντιπολίτευση άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για «ξεπούλημα» και «σύμβαση σκάνδαλο».

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ αποχώρησαν από την συνεδρίαση προκειμένου, όπως υποστήριξαν, να μην νομιμοποιήσουν την διαδικασία με την παρουσία τους, επισήμαναν όμως πως θα παραστούν την Πέμπτη στην Ολομέλεια.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας επικαλέστηκε το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων προκειμένου να υποστηρίξει την διαδικασία του κατεπείγοντος με την οποία εισήχθη το νομοσχέδιο.

Την συγκεκριμένη διαδικασία υποστήριξαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ενώ από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ η κυρία Δέσποινα Χαραλαμπίδου έκανε λόγο για «βάναυση παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής. Με την σύμβαση ξεπουλάτε για 12 χρόνια ένα τεράστιο έσοδο που ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο. Δεν ισχύει ο ισχυρισμός της εισροής χρημάτων. Θέλετε παραβιάζοντας το Σύνταγμα να δώσετε χάρισμα σε δυο μεγάλες εταιρίες που είναι υπο την αιγίδα και προστασία σας εκατομμύρια ευρώ. Εμείς δεν μπορούμε να νομιμοποιήσουμε αυτή τη διαδικασία. Χαρακτηρίζουμε σκανδαλώδη την ρύθμιση. Με καταχρηστικό τρόπο παραβιάζετε κάθε έννοια λειτουργίας Κοινοβουλίου. Αποχωρούμε από την συνεδρίαση της επιτροπής για να μην νομιμοποιήσουμε με την παρουσία μας τις καταχρηστικές ενέργειες».

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος επιχείρησε να απαντήσει στην αξιωματική αντιπολίτευση μέσω των διακοπών του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Συγκεκριμένα είπε: «Με την ευκολία που κάποιοι μιλάνε για τα άλλα κόμματα θα λαμβάνουν και τις ανάλογες απαντήσεις. Τι έχει να πει η κυρία Χαραλαμπίδου για το ότι ο κ. Τσίπρας έκανε διακοπές φιλοξενούμενος επιχειρηματία;».

Ο κ. Ηλίας Παναγιώταρος της Χρυσής Αυγής χαρακτήρισε την σύμβαση «Σκάνδαλο. Νομιμοποιείτε την πώληση λαχείων χωρίς τίμημα. Το ήθος της κυβέρνησης χαρακτηρίζεται από τις πράξεις Σταυρίδη που κάνει το ντιλ και μετά πετά με το αεροπλάνο του επιχειρηματία. Όλα τα νούμερα που βγαίνουν σας διαψεύδουν. Μεγαλύτερο το χρέος από όταν αναλάβατε την σωτηρία της χώρας. Χασκογελάτε όταν βγαίνετε στο εξωτερικό. Να ξέρετε κ. Στουρνάρα ότι την υπογραφή και κάτι άλλο πρέπει να ξέρουμε που την βάζουμε γιατί θα ελεγχθείτε για όλα αυτά».

Ο κ. Κώστας Γιοβανόπουλος (ΑΝΕΛΛ) σημείωσε ότι «είμαστε αντίθετοι στην σύμβαση σε μια εκχώρηση του εθνικού πλούτου που έχει τα ύποπτα στοιχεία με ανθρώπους πίσω από κουρτίνες. Πρέπει να προστατέψουμε τον πλούτο του λαού από ανθρώπους που το μόνο που έχουν στο μυαλό τους είναι να πετούν με ιδιωτικά αεροσκάφη και από την άλλη να λένε ότι έρχονται για να μας σώσουν και πως είναι ευλογία οι αποκρατικοποιήσεις».

Τέλος η κυρία Μανωλάκου (ΚΚΕ) επισήμανε ότι «το μόνο κατεπείγον είναι οι σοβαρές εξελίξεις στην Συρία. Η σύμβαση δεν εξυπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα. Καταγγέλλουμε την διαδικασία την καταψηφίζουμε και αποχωρούμε ως ένδειξη διαμαρτυρίας από την επιτροπή».

protothema.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου