ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ΔΝΤ διαψεύδει τον Σόιμπλε για το ελληνικό χρέος

το-δντ-διαψεύδει-τον-σόιμπλε-για-το-ελλ-690703

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η κόντρα Ουάσιγκτον και Βερολίνου για το ελληνικό χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Χθες ο πρώτος αντιπρόεδρος του Ταμείου διέψευσε τους ισχυρισμούς του Β. Σόιμπλε ότι μέχρι το τέλος του έτους το ΔΝΤ θα έχει συναινέσει στην περαιτέρω συμμετοχή του. Με δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung» ο Ντέιβιντ Λίπτον είπε ότι «δεν έχουμε καταλήξει σε συμφωνία» για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Οπως είπε, το Ταμείο εργάζεται βέβαια «μετά από επιθυμία των Ευρωπαίων και της γερμανικής κυβέρνησης, ώστε να συμφωνήσουν για τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορέσει να βοηθήσει την Ελλάδα», αλλά συνεχίζει να απαιτεί ελάφρυνση του χρέους. Δεν πρόκειται για κούρεμα, αλλά η Ελλάδα θα πρέπει να είναι σε θέση να υποστηρίξει μακροπρόθεσμα το χρέος της, δήλωσε. Ο Λίπτον διέψευσε επίσης τον ισχυρισμό του Γερμανού υπουργού Οικονομικών ότι το ΔΝΤ έχει ήδη αναλάβει τη δέσμευση να προσχωρήσει στο δανειακό πρόγραμμα για την Ελλάδα μέχρι το τέλος του έτους. «Το ΔΝΤ δεν επιτρέπει να του θέτουν κανενός είδους διορίες», δήλωσε κατηγορηματικά.

Προσήλωση

Το ΔΝΤ παραμένει πλήρως προσηλωμένο στις συνομιλίες για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, ανέφερε χθες και ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζ. Ράις, στη σκιά δημοσιεύματος του Reuters σύμφωνα με το οποίο πιθανότατα το ΔΝΤ δεν θα συμμετέχει στο πρόγραμμα, αλλά προσανατολίζεται προς την ανάληψη ειδικού συμβουλευτικού ρόλου. «Παραμένουμε πλήρως προσηλωμένοι με στόχο την επίτευξη συμφωνίας επί ενός προγράμματος που θα μπορεί να υποστηρίξει το Ταμείο μέσω μίας νέας διευθέτησης. Στο πλαίσιο αυτό, μία αποστολή του ΔΝΤ θα επισκεφθεί σύντομα την Αθήνα», αναφέρεται στην ανακοίνωσή του.

Η Σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον αποκάλυψε για μία ακόμη φορά πως ο Β. Σόιμπλε παραμένει μια δύσκολη υπόθεση, όσον αφορά τη λύση για το χρέος, ιδίως εν όψει εκλογών στη Γερμανία και με τους ακραίους του AfD να ενισχύονται. Πρακτικά πια, μέσα στους δύο μήνες που απομένουν έως το Eurogroup του Δεκεμβρίου, είναι να επιτευχθεί ένας μίνιμουμ συμβιβασμός μεταξύ Γερμανίας και Ουάσιγκτον, με την ΕΚΤ και τις Βρυξέλλες σε ρόλο-κλειδί, που δεν θα είναι ιδιαίτερα επωφελής για την Ελλάδα. Θα δημιουργεί όμως παράθυρο ευκαιρίας κυρίως επιτρέποντας την ένταξη των ομολόγων στο QE, που ερμηνεύεται από τις αγορές ως ψήφος εμπιστοσύνης προς τις προοπτικές της χώρας και εγγύηση κατά την εκδοτική δραστηριότητα Δημοσίου και επιχειρήσεων. Ολα αυτά αφού θα έχει κλείσει εγκαίρως η δεύτερη αξιολόγηση, που ξεκινά με δύσκολους οιωνούς και τον Π. Τόμσεν να θέτει πάλι θέμα συντάξεων.

Στο δύσκολο αυτό τοπίο, καλά πληροφορημένες πηγές εκτιμούν πως όπως σε όλες τις πράξεις του ελληνικού δράματος τα τελευταία χρόνια, έτσι και τώρα θα επιδιωχθεί μίνιμουμ συμβιβασμός στο παρά πέντε, με όλους τους μεγάλους παίκτες να συναινούν σε μία λύση πολιτική που θα μπορεί ο καθένας να «πουλήσει» στο ακροατήριό του με τον τρόπο του.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι για παράδειγμα η συμφωνία για ενεργοποίηση ενός καλού πακέτου βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και μια νέα υπόσχεση, υπό τη μορφή έγγραφης δέσμευσης του Eurogroup πως η Ευρώπη θα βρίσκεται με το χέρι στη σκανδάλη για να διασφαλίσει πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας δεν θα υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ, καταρχήν μεσοπρόθεσμα.

Ο «καβγάς» μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου, με τη Γερμανία να θέλει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα αλλά χωρίς μεγάλες παραχωρήσεις σε χρέος και πλεονάσματα, παραμένει για τον προσδιορισμό των μεσομακροπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων της χώρας. Ο Β. Σόιμπλε επιμένει πως για το μεσομακροπρόθεσμο πακέτο δεν πρέπει και δεν απαιτείται να υπάρξει, μεγάλη, εξειδίκευση και οριοθέτηση, τώρα για μέτρα που εάν εφαρμοστούν θα εφαρμοστούν από το 2018 και μετά. Οπως άλλωστε δήλωσε ευθέως, το πρόβλημα της χώρας δεν είναι το χρέος αλλά η ανταγωνιστικότητα.

Το ΔΝΤ διαβάζει την ιστορία με διαφορετικό τρόπο. Το ελληνικό πρόγραμμα δεν είναι βιώσιμο, όπως και το ελληνικό χρέος, οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ δεν βγαίνουν και πρέπει να υπάρξει δέσμη μέτρων παράλληλα με νέα αναδιάρθρωση ώστε να γίνει ακόμη πιο ομαλό το προφίλ αποπληρωμής του χρέους, για να μπορεί το ΔΝΤ να μπει ως χρηματοδότης στο πρόγραμμα.

Οι γερμανικές εκλογές
Εναλλακτικά θα μπορούσε να αποχωρήσει, με τον ESM όμως να αγοράζει το χρέος του, εξέλιξη πιθανόν αδύνατη πριν από τις γερμανικές εκλογές, ή μένει σε ένα ιδιότυπο καθεστώς, ως επόπτης της υλοποίησης του προγράμματος, χωρίς όμως να βάζει χρήματα μέχρι τις γερμανικές εκλογές, τουλάχιστον. Πιθανόν όμως σε αυτό το σενάριο και μέχρι το καλοκαίρι του 2018 που λήγει το τρέχον πρόγραμμα και θα πρέπει να επανεξεταστεί τι ακριβώς θα γίνει με το πλαίσιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Σε κατ΄ιδίαν συζητήσεις πάντως στελέχη με γνώση των ισορροπιών εντός του Ταμείου, σημειώνουν με νόημα πως πολλά θα μπορούσαν να γίνουν για το ελληνικό χρέος και με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ανάλογα ποιο πακέτο μέτρων από τα πολλά που βρίσκονται στο τραπέζι θα επιλεγεί. Δεν είναι μυστικό στις τάξεις του ΔΝΤ άλλωστε πως στο στρατηγείο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης εδώ και μήνες καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να προκριθεί πακέτο μέτρων που θα βρίσκεται αρκετά κοντά στις παραμέτρους που θέτει το ΔΝΤ, ειδικά όσον αφορά τον περιορισμό του επιτοκιακού ρίσκου.

Πλην όμως το Βερολίνο θέλει το Ταμείο να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, ει δυνατόν και ως χρηματοδότης, κάτι στο οποίο επιμένουν Ολλανδία και Φινλανδία, οι οποίες φέρεται μάλιστα να ασκούν πιέσεις και προς το Βερολίνο για έναν συμβιβασμό.

ΠΗΓΗ: Εθνος

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου