ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι αλλάζει με τον νόμο για τα πνευματικά δικαιώματα

τι-αλλάζει-με-τον-νόμο-για-τα-πνευματικ-687972

Επειτα από πολύμηνες διαβουλεύσεις, συζητήσεις, διαφωνίες αλλά και ενστάσεις ολοκληρώθηκε το σχέδιο νόμου για τα πνευματικά δικαιώματα και είναι πλέον έτοιμο να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Τα βασικότερα σημεία του τελικού κειμένου, το οποίο τροποποιήθηκε σε αρκετά σημεία του αρχικού σχεδιασμού του -κάνοντας κάποιους να μιλούν για αλλαγές υπέρ της ΑΕΠΙ- παρουσίασε χθες το πρωί ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «αυτό το σχέδιο νόμου, το οποίο αποδείχτηκε εξαιρετικά πολύπλοκο, δεν είναι κομματικό και στοχεύει στην προστασία των δικαιωμάτων των δημιουργών», αλλά και παραδεχόμενος, με ειλικρίνεια, πως «μπορεί να μην είναι η τέλεια λύση, ωστόσο η στάθμιση συμφερόντων που εξασφαλίζει είναι ικανοποιητική».

Στα κύρια σημεία του προς ψήφιση νομοσχεδίου συμπεριλαμβάνεται η θέσπιση Εποπτικού Συμβουλίου, το οποίο θα εκλέγεται από τους ίδιους τους δημιουργούς προκειμένου να ελέγχει τη λειτουργία των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης και να καταγγέλλει τυχόν παραβάσεις τους. Το συμβούλιο αυτό θα αντικαθιστά τον επίτροπο που προβλέπεται από την αντίστοιχη ευρωπαϊκή οδηγία, ένας ρόλος ο οποίος, παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν, δεν ενσωματώθηκε τελικά, καθώς κρίθηκε πως δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα στα ελληνικά δεδομένα.

Παράλληλα, ειδικά για τις περιπτώσεις δημόσιας εκτέλεσης μουσικής σε εμπορικά καταστήματα και επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, δίνεται η δυνατότητα απευθείας συμφωνίας ανάμεσα στους οργανισμούς και τους χρήστες σχετικά με τις αμοιβές και τους τρόπους καταβολής και είσπραξής τους. Σε περίπτωση αποτυχίας οι δύο πλευρές θα μπορούν να προσφύγουν στο δικαστήριο.

H προστασία
Επίσης το νέο σχέδιο νόμου εισάγει μηχανισμούς προστασίας δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων στο Διαδίκτυο μέσω της λειτουργίας ενός συστήματος ειδοποίησης και απόσυρσης περιεχομένου που προσβάλλει δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, ενώ θεσπίζεται και η άρση του απορρήτου για τις προσβολές των πνευματικών δικαιωμάτων σε βαθμό κακουργήματος.

Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει και μια σειρά άλλων διατάξεων που δεν σχετίζονται με τα πνευματικά δικαιώματα.

Μεταξύ αυτών η απλοποίηση των εξωφρενικά περίπλοκων μέχρι σήμερα διαδικασιών χορήγησης αδειών για τη φιλοξενία δράσεων, εκδηλώσεων αλλά και κινηματογραφικών γυρισμάτων σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία κ.α., η παράταση μισθώσεων και το πάγωμα μισθωμάτων και εξώσεων κινηματογράφων και θεάτρων, η θεσμοθέτηση εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου για την καταβολή αποζημίωσης σε περίπτωση φθοράς αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, έτσι ώστε να αποφευχθούν τα τεράστια ασφάλιστρα που πληρώνονταν μέχρι σήμερα σε ασφαλιστικές εταιρείες, θεσμοθέτηση ετήσιου εικαστικού βραβείου Γιάννη Μόραλη, θεσμοθέτηση της διαδικασίας επιλογής της ελληνικής συμμετοχής στην Μπιενάλε της Βενετίας, αλλά και ενίσχυση της λειτουργίας του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με θεσμοθέτηση νέων διευθυντικών θέσεων.

Οσο για το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, ο κ. Μπαλτάς έκανε λόγο για προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, η οποία ωστόσο δεν εξαρτάται αποκλειστικά από το υπουργείο Πολιτισμού, καθώς έχει να κάνει με οικονομικά θέματα.

ΠΗΓΗ: Εθνος

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου