ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκθεση σοκ για κρυφά χρέη του δημοσίου προς ιδιώτες

εκθεση-σοκ-για-κρυφά-χρέη-του-δημοσίου-675939

Στα 8,045 δισ. ευρώ ανεβάζουν –και μάλιστα στο τέλος Σεπτεμβρίου- οι Θεσμοί τις οφειλές του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα όπως προκύπτει από έκθεση που συντάχθηκε ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του ESM για την αποδέσμευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Το ποσό, βάσει της έκθεσης, προκύπτει από το άθροισμα:

Είναι μάλιστα η πρώτη φορά που σε δημόσιο κείμενο αποτυπώνονται υποχρεώσεις για συντάξεις που δεν έχουν καταβληθεί.

1. Των οφειλών των φορέων της γενικής κυβέρνησης που παραμένουν απλήρωτες και οι οποίες στο τέλος Σεπτεμβρίου ανέρχονταν στα 3,615 δισ. ευρώ (από 3,907 δισ. ευρώ τον Αύγουστο και 5,039 δισ. ευρώ τον Ιούνιο).

2. Οι βεβαιωμένες επιστροφές φόρου αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο έναντι του Αυγούστου, από τα 1,341 δισ. ευρώ, στα 1,439 δισ. ευρώ.

3. Οι θεσμοί εμφανίζουν ένα κονδύλι για επιστροφές φόρου οι οποίες βρίσκονται υπό επεξεργασία. Αυτό το κονδύλι, το εκτιμούν στα 1,4521 δισ. ευρώ έναντι 1,439 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιούνιο αλλά και στο τέλος Αυγούστου. Προφανώς, πρόκειται για απαιτήσεις φορολογουμένων οι οποίες παραμένουν «κρυφές» προς το παρόν από τα επίσημα στοιχεία καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκαθάρισης.

4. Ένα δεύτερο «κρυφό χρέος» -με την έννοια ότι δεν ανακοινώνεται μαζί με τα στοιχεία γενικής κυβέρνησης που δημοσιεύει κάθε μήνα το υπουργείο Οικονομικών αφορά στις διεκδικήσεις του συνταξιοδοτικού, οι οποίες όμως δεν έχουν αποτυπωθεί επισήμως. Είναι κοινό μυστικό ότι από την καθυστέρηση καταβολής των συντάξεων στους νέους συνταξιούχους ακόμη και για περισσότερα από δύο χρόνια, έχει συσσωρευθεί ένα τεράστιο οικονομικό βάρος για τον προϋπολογισμό. Τώρα, οι θεσμοί, ποσοτικοποιούν αυτό το βάρος και το υπολογίζουν στα 1,412 δισ. ευρώ. Είναι μάλιστα η πρώτη φορά που σε δημόσιο κείμενο αποτυπώνονται υποχρεώσεις για συντάξεις που δεν έχουν καταβληθεί.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου