ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Το πρόγραμμα αλλάζει και προσαρμόζεται ανάλογα με τις συνθήκες

δντ-το-πρόγραμμα-αλλάζει-και-προσαρμό-659874

Στην αποσαφήνιση ότι το πρόγραμμα του ΔΝΤ αλλάζει και προσαρμόζεται ανάλογα με τις συνθήκες, αλλά η «ευελιξία» αυτή θα πρέπει να εξετάζεται στη βάση συγκεκριμένων προτάσεων προχώρησε σήμερα, Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, επαναλαμβάνοντας πως το πρόγραμμα του ΔΝΤ για την Ελλάδα είναι σχεδιασμένο να διαρκέσει έως το Μάρτιο του 2016.

Ερωτηθείς για το αίτημα που υπέβαλε σήμερα η Ελλάδα στο Eurogroup για παράταση του ευρωπαϊκού σκέλους του προγράμματος, ο Ράις είπε πως αφόρα στους ευρωπαίους εταίρους και την Ελλάδα να δουν το πώς θα επεκταθεί το υφιστάμενο πρόγραμμα ή εάν θα πρέπει να υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα. «Θα εξετάσουμε προσεκτικά την ελληνική πρόταση», τόνισε, ενώ ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει νέο πρόγραμμα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Όλα τα εμπλεκόμενα στις διαπραγματεύσεις μέρη καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν κίνδυνοι για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, πρόσθεσε ο Τζέρι Ράις.

Κληθείς να σχολιάσει την ελληνική θέση ότι η τρόικα έχει «πεθάνει», αλλά και πληροφορίες που φέρουν την Ελλάδα να μην διαπραγματεύεται ταυτόχρονα με το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ανέφερε πως η μελλοντική μορφή συνεργασίας της Ελλάδας με τους ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ είναι «υπό συζήτηση» και ότι οι λεπτομέρειες μέλλει να διευκρινισθούν. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να παραμείνει μόνο του στο ελληνικό πρόγραμμα είπε : «Θα ήταν υποθετικό να πούμε εάν θα συνεχίσουμε ή όχι με τους Ευρωπαίους»

Ο ίδιος αποκάλυψε πως στην συνάντηση γνωριμίας που είχε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη δεν εξετάσθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής. «Είμαστε σε συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση για να κατανοήσουμε καλύτερα τα σχέδια και τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης», ανέφερε.

Ο κ. Ράις διαβεβαίωσε πως το ΔΝΤ έχει την βούληση να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα με όλα τα μέσα και εστίασε στο γεγονός ότι τα προγράμματα του Ταμείου διακρίνονται για την ευελιξία (flexibility) τους. Όπως υπογράμμισε, το πρόγραμμα αλλάζει και προσαρμόζεται ανάλογα με τις συνθήκες, αλλά η «ευελιξία» αυτή θα πρέπει να εξετάζεται στη βάση συγκεκριμένων προτάσεων.

Ερωτηθείς για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είπε πως δεδομένου ότι τα κλιμάκια του ΔΝΤ έχουν να επισκεφτούν την Αθήνα από πριν τις εκλογές τα σχετικά στοιχεία δεν έχουν αναθεωρηθεί. Αντίστοιχη δε απάντηση έδωσε όταν ερωτήθηκε και για το εάν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.

Θανάσης Κουκάκης/Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου