ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Spiegel: «Η απόγνωση του Σόιμπλε για την Ελλάδα»

spiegel-η-απόγνωση-του-σόιμπλε-για-την-ελλά-658028

Στο θέμα της ελληνικής οικονομίας ήταν αφιερωμένο ένα μεγάλο κομμάτι συνέντευξης του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, «ενός από τους πιο ισχυρούς αλλά και μισητούς πολιτικούς στην Ευρώπη», όπως τον χαρακτηρίζει το γερμανικό περιοδικό

Συνέντευξη στο γερμανικό Spiegel παραχώρησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στην οποία, μεταξύ άλλων, ρωτήθηκε και για το θέμα της Ελλάδας.

Όπως αναφέρει το περιοδικό: «Ο Σόιμπλε αναφέρει συχνά την Ελλάδα και όταν το κάνει αναστενάζει και κάνει συχνές παύσεις, τρίβει τα μάτια του και ενώνει τα χέρια του μπροστά στο πρόσωπό του σαν να προσεύχεται. Θα έπρεπε η χώρα να έχει βγει από το ευρώ το 2010; Η πιθανότητα αυτή είχε συζητηθεί εντός του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, αν και αυτές οι συζητήσει ποτέ δεν αναφέρθηκαν δημοσίως. Οι αριθμοί ήταν ξεκάθαροι και γελοιοποιούσαν τα κριτήρια του Μάαστριχτ».

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι πολλές φορές το σωστό δεν είναι και εφικτό: «Υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ των μοντέλων και των θεωριών και των πραγματικών πολιτικών αποφάσεων. Ο κόσμος δεν υποτάσσεται σε θεωρίες και η ιστορία δεν παρέχει ταχύρυθμα μαθήματα για το μέλλον. Ξαφνικά αυτό που οι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι το σωστό αποκλίνει από την πραγματικότητα του εφικτού – μια πραγματικότητα που χαρακτηρίζεται από πολιτικούς συμβιβασμούς στις Βρυξέλλες, αναταραχές στη Λισσαβόνα και μάχες για την εξουσία στο εσωτερικό ενός κυβερνητικού συνασπισμού στην Αθήνα».

Όσον αφορά στο ζήτημα του κουρέματος του ελληνικού χρέους, αποκάλυψε τις δυσκολίες του εγχειρήματος και τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις: «Ποιες θα ήταν οι συνέπειες της απαλοιφής του χρέους; Τι θα σήμαινε αυτό για την Πορτογαλία; Και για την Ιρλανδία; Και τι ποσοστό κουρέματος θα έπρεπε να υποχρεωθούν οι ιδιώτες πιστωτές να αποδεχτούν; 20 τοις εκατό; 22 τοις εκατό; 30 ή τουλάχιστον 50 τοις εκατό, όπως είχε προταθεί εξαρχής; Ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, τότε επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με είχε προειδοποιήσει ότι ζητώντας για κούρεμα χρέους της τάξης του 50% διακινδύνευα να επιφέρω την χειρότερη οικονομική κρίση μετά την Μεγάλη Ύφεση. Ευτυχώς, είχε άδικο. Τελικά καταλήξαμε στο 53%. Δεν μπορείς να καταλήξεις σε μια τέτοια απόφαση βασιζόμενος σε επιστημονικές μεθόδους. Παρόλα αυτά, πρέπει η λήψη της απόφασης να είναι όσο πιο δύσκολη γίνεται, ζυγίζοντας κάθε επιλογή με την βοήθεια ειδημόνων. Έπειτα φτάνεις σε μια απόφαση. Και υποθέτεις ότι είναι η σωστή. Και ελπίζεις, έστω και λίγο, ότι δεν κάνεις λάθος», εξομολογήθηκε ο Σόιμπλε.

protothema.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου