ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα έχει πετύχει πολλά

ρέγκλινγκ-η-ελλάδα-έχει-πετύχει-πολλά-657402

Κάνει λόγο για την πιο σημαντική οικονομική εξυγίανση που έγινε ποτέ…

Αφού χαρακτήρισε «ανούσιους» τους στόχους για μείωση του ελληνικού χρέους, σε συνέντευξή του στη «Wall Street Journal», υπογραμμίζοντας πως δεν θα υπάρξει νέο «κούρεμα», ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθεροποίησης (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ μίλησε για την χώρα μας και στον ειδησεογραφικό ιστότοπο «Finanzen, Markt & Meinungen».

Ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι είναι νωρίς για να αποφασίσει κανείς εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί τρίτο πακέτο στήριξης, σημειώνοντας ότι η χώρα έχει πετύχει πολλά, ενώ έκανε λόγο για την πιο σημαντική οικονομική εξυγίανση που έγινε ποτέ.

«Η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στο να αντιμετωπίσει τις ανισορροπίες, οι οποίες προκάλεσαν την κρίση. Αν λάβει κανείς υπ’ όψη την κατάσταση στην αρχή, πρέπει να πει ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει πολλά. Στα προηγούμενα τρία χρόνια, η χώρα έχει πραγματοποιήσει την πιο σημαντική οικονομική εξυγίανση, η οποία έχει υπάρξει ποτέ», είπε και επισήμανε ότι «αν κανείς παραβλέψει τις πληρωμές τόκων, η χώρα ήδη σήμερα επιτυγχάνει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της, η ανταγωνιστικότητα έχει βελτιωθεί και πολλές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν υλοποιηθεί».

Ωστόσο, ο επικεφαλής του ΕΜΣ τόνισε ότι πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά και παραδέχθηκε ότι «η κατάσταση, σε πολλά κράτη που ακολουθούν πολιτικές λιτότητας, είναι εξαιρετικά επίπονη για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, καθώς οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν περικοπεί και πολλοί άνθρωποι έχασαν τη θέση εργασίας τους». Πάντως, όπως πρόσθεσε, μακροπρόθεσμα δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, «η οποία δεν θα προκαλούσε ακόμα μεγαλύτερο πόνο στους πολίτες».

Αναφερόμενος γενικότερα στην κατάσταση στην Ευρωζώνη, υποστήριξε ότι η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί, αλλά τόνισε ότι δεν αναμένει νέα όξυνση, καθώς τα προγράμματα έχουν αποτέλεσμα και θα πρέπει να συνεχιστεί η ίδια πορεία.

protothema.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου