ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στρατούλης: Μόνο ο Βαρουφάκης μιλά στους θεσμούς, εγώ δεν στέλνω τίποτα

στρατούλης-μόνο-ο-βαρουφάκης-μιλά-στο-642317

Πριν από τους θεσμούς προηγείται η ανάγκη να αντιμετωπίσεις την ανθρωπιστική κρίση που έχουν προκαλέσει τα μνημόνια, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 σημείωσε ότι οι πόροι για τα νομοσχέδια που αφορούν στην ανθρωπιστική κρίση, «είναι ανεξάρτητα από όποια διαπραγμάτευση κάνουμε».

Υπογράμμισε ότι δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις και τόνισε ότι εκείνος «ως υπουργός δεν στέλνει τίποτα στους θεσμούς, αφού τα νομοσχέδια δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος».

Εξήγησε, επίσης, ότι «δεν υπάρχει υποχρέωση από κάθε υπουργό να μιλήσει με τους θεσμούς. Δεν υπάρχει πια τρόικα, με τους θεσμούς μιλάει ο υπουργός Οικονομικών».

Ο κ.Στρατούλης περιέγραψε τα νομοσχέδια που αφορούν στο χαρτοφυλάκιό του:

  • Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος ως 300kw το μήνα, σε μέχρι 300.000 άτομα που εντάσσονται στο κοινωνικό τιμολόγιο.
  • Επιδότηση ενοικίου σε 30.000 οικογένειες. Το ποσό του επιδόματος θα είναι στα 70 ευρώ ανά άτομο και 220 ευρώ ανά τετραμελή οικογένεια και θα δοθεί σε όσους βρίσκονται κοντά ή κάτω από τα όρια της φτώχειας.
  • Σίτιση με κουπόνια σε μέχρι 300.000 άτομα, σε συνεργασία με άλλες πηγές, όπως οι Δήμοι.
  • Ο κ.Στρατούλης διευκρίνισε ότι τα μέτρα αυτά ισχύουν για όλους τους φορολογούμενους κατοίκους της χώρας, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους.

Ανέφερε, επίσης, ότι δρομολογείται μέριμνα για τη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία, ότι θα δοθεί εξάμηνη παράταση για τα ταμεία των ενστόλων, τρίμηνη παράταση για την επαναπρόσληψη των σχολικών φυλάκων και σχετικά με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος είπε ότι θα περιέχεται στο μεθεπόμενο νομοσχέδιο, διευκρινίζοντας ότι δεν θα γίνουν άλλες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις.

Σύμφωνα με τον κ.Στρατούλη, για να καλυφθούν όλα τα παραπάνω δεν θα μπουν νέοι φόροι, αλλά θα πληρώσουν «αυτοί που δεν έχουν πληρώσει ποτέ» ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις λίστες Λαγκάρντ και Λίχτενστάιν.

Δήλωσε, τέλος, ότι οι ασφαλιστικές υπηρεσίες του υπουργείο Υγείας θα μεταφερθούν στο υπουργείο Εργασίας, διευκρινίζοντας ότι ο ΕΟΠΥΥ θα παραμείνει ως έχει στο Υγείας.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου