ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σουλτς: Πάταξη φοροδιαφυγής, επενδύσεις και ιδιωτικοποιήσεις η λύση για την Ελλάδα

σουλτς-πάταξη-φοροδιαφυγής-επενδύσε-638647

Νέα, ενθαρρυντικά στοιχεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την Ελλάδα σε σωστό δρόμο «βλέπει» ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

Σε δήλωση που έκανε την Τρίτη, αναφέρει ότι τα στοιχεία που διαμορφώνουν ένα νέο σκηνικό για την πορεία της Ελλάδας είναι:

  • Η πρόθεση της νέας κυβέρνησης να καταπολεμήσει την φοροδιαφυγή και τις φορολογικές απάτες, κάτι που οι προηγούμενες κυβερνήσεις απέφευγαν συστηματικά να το κάνουν. Η κυβέρνηση πρέπει να επειγόντως να αντιμετωπίσει τις κύριες αιτίες για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα, δηλαδή την φοροδιαφυγή και την διαφθορά. Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δείχνει να έχει κατανοήσει τα προβλήματα με τον ορθό τρόπο, αλλά επέλεξε ως αποδιοπομπαίους τράγους τους δανειστές.
  • Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει κατανοήσει από την πλευρά της ότι δεν πρέπει , πλέον, να επιμείνει στην τακτική των όλο και περισσότερων περικοπών. Το κρίσιμο στοιχείο είναι οι υγιείς προϋπολογισμοί γιατί χωρίς αυτούς οι οικονομίες είναι ασταθείς. Από την άλλη πλευρά η Ευρώπη έχει, επίσης, κατανοήσει την ανάγκη θέσπισης αναπτυξιακών μέτρων αλλά και μέτρων ευνοϊκών για επενδύσεις.
  • Η Ε.Ε. έχει στο τραπέζι ενα συμπαγές και συνεχόμενο πλάνο για επενδύσεις. Φυσικά υπάρχουν και οι πιο συντηριτικά σκεπτόμενοι που ισχυρίζονται ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα επενδύσει τα χρήματα που δανείζει σε ασφαλή επενδυτικά σχέδια μόνο. Εδώ, αναφέρει ο κ. Σουλτς «θα πρέπει να απευθυνθώ σε όλα τα μέλη και να πώ ότι το συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο είναι για όλους. Εάν η Ελλάδα δημιουργήσει μια σωστή οικονομική διάρθρωση, απαλλαγμένη από φαινόμενα διαφθοράς και με σταθερό νομικό περιβάλλον μπορεί να αποτελέσει μια ενδιαφέρουσα πρόταση για επενδύσεις, για παράδειγμα σε ηλιακή και αιολική ενέργεια».

«Θα πρέπει», επισημαίνει ο κ. Σουλτς «η ελληνική κυβέρνηση να εκμεταλλευθέι σωστά το τετράμηνο και να εργασθεί σκληρά προκειμένου να ολοκληρώσει το πρόγραμμα».

Ετσι, αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου , θα πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις να «θάψουν τα τσεκούρια του πολέμου» και να προσπαθήσουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που ανέλαβαν στο Eurogroup και να αναπτύξουν συμπαγή μέτρα τα οποία θα έχουν στόχο την νέα ροή επενδύσεων, την αύξηση των φορολογικών εσόδων με την πάταξη της φοροδιαφυγής, και την διατήρηση ενός προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Αυτό, άλλωστε, καταλήγει ο κ. Σουλτς είναι το μήνυμα που μεταφέρω προς την Αθήνα, το Βερολίνο αλλά και στις συναντήσεις μου με άλλους ευρωπαίους ηγέτες.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου