ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειώνει το επιτόκιο η Τράπεζα της Νορβηγίας για να αποτρέψει την ύφεση

μειώνει-το-επιτόκιο-η-τράπεζα-της-νορβ-63602

Η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας μείωσε το επιτόκιο αναφοράς της σε χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ και έστειλε το μήνυμα ότι είναι έτοιμη για περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής της, προκειμένου να αποτρέψει την ύφεση, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Το επιτόκιο καταθέσεων για μία ημέρα μειώθηκε κατά 25 μονάδες βάσης (1/4 της ποσοστιαίας μονάδας) στο 0,50%, ενώ η κεντρική τράπεζα προέβλεψε ότι το επιτόκιό της θα μειωθεί στο 0,2% κατά το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

«Οι τρέχουσες προοπτικές για τη νορβηγική οικονομία υποδηλώνουν ότι το βασικό επιτόκιο της νομισματικής πολιτικής είναι πιθανόν να μειωθεί περαιτέρω στην πορεία τους έτους», σημείωσε ο Διοικητής της τράπεζας Oeystein Olsen σε ανακοίνωσή του. Η τράπεζα προειδοποίησε, επίσης, ότι δεν μπορεί να αποκλείσει ένα αρνητικό επιτόκιο, εφόσον η οικονομία εκτεθεί σε ’νέα μεγάλα σοκ’».

Η τράπεζα ανέφερε ότι τα χαμηλά επιτόκια «μπορεί να αυξήσουν τις αδυναμίες του χρηματοπιστωτικού συστήματος» και ότι πλέον «θα προχωρά με μεγαλύτερη προσοχή στον καθορισμό των επιτοκίων».

Η ισοτιμία της κορώνας ενισχύθηκε κατά 0,6% στα 9,435 ευρώ. Η πρωτοφανής χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και της γειτονικής της Σουηδίας ενίσχυσαν την πίεση στη Νορβηγία να διατηρήσει αδύναμη την κορώνα, με το νόμισμα να έχει υποχωρήσει σχεδόν 7% έναντι του ευρώ το περασμένο έτος, εν μέσω βουτιάς της τιμής του πετρελαίου μπρεντ κατά 24% την ίδια περίοδο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου