ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκινά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ

ξεκινά-το-πρόγραμμα-ποσοτικής-χαλάρω-629400

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θέτει σε εφαρμογή το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), συνολικού ποσού 1,1 τρισ. ευρώ το οποίο θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016.

Το QE εκτός από τα υφιστάμενα προγράμματα αγοράς περιουσιακών στοιχείων του ιδιωτικού τομέα θα συμπεριλάβει και τις αγορές κρατικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά.

Στόχος είναι να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι μιας υπέρμετρα παρατεταμένης περιόδου χαμηλού πληθωρισμού και παράλληλα να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη.

Οι αγορές περιουσιακών στοιχείων θα ανέρχονται συνολικά σε 60 δισ. ευρώ μηνιαίως και προβλέπεται ότι θα διενεργούνται τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016 και σε κάθε περίπτωση έως ότου το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ διαπιστώσει μια σταθερή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού η οποία συνάδει με την επιδίωξή του να διατηρεί τους ρυθμούς πληθωρισμού κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα.

Χώρες, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος οι οποίες βρίσκονται σε πρόγραμμα για να επωφεληθούν από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, πρέπει να έχουν θετική αξιολόγηση από μέρους των θεσμών.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου