ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντιδρά η ΕΣΕΕ στην πρόταση του «φοροελεγκτικού εθελοντισμού»

αντιδρά-η-εσεε-στην-πρόταση-του-φοροε-629389

Την έντονη αντίδραση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) προκάλεσε η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών για τη δημιουργία «ερασιτεχνών ελεγκτών» μέσω «φοροελεγκτικού εθελοντισμού».

«Από το υπουργείο Οικονομικών περιμένουμε υψηλότερου επιπέδου ενέργειες και να εστιάσει τις προσπάθειές του στην απαλλαγή από γνωστές παθογένειες και αδράνειες, με έμφαση στα ουσιώδη προβλήματα, αντί να επικοινωνεί επικίνδυνα σενάρια κοινωνικού αυτοματισμού» σημειώνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα Δευτέρα η ΕΣΕΕ.

Όπως τονίζει, η ιδέα της δίμηνης στρατολόγησης τουριστών, φοιτητών, συνταξιούχων, ανέργων και ανθρώπων με πενιχρά εισοδήματα για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, ως «κατάσκοποι της εφορίας», δεν γίνεται αποδεκτή από την ΕΣΕΕ, αφού είναι πολύ μακριά από την παραγωγική ανασυγκρότηση στην οποία όλοι αποβλέπουν.

«Ακόμα και εάν κάποιος απλά σκέφτηκε ότι με τη διάχυση της είδησης θα δημιουργηθεί μια αποτρεπτική δυναμική φόβου που θα αλλάξει τη φοροδοτική συμπεριφορά, σίγουρα δεν συνυπολόγισε το ενδεχόμενο της δυνατότητας που δίνει σε εμπαθείς, κακοήθεις και επιτήδειους, εξοπλισμένους με συστήματα ήχου και εικόνας, να παριστάνουν τους μυστικούς αστυνόμους ΦΠΑ. Με την πρόταση του «Onlookers VAT Evasion Fighting Scheme» με λάθος τρόπο, περνάμε το λάθος μήνυμα ότι μόνο εμείς δηλαδή στην Ευρώπη, είμαστε η «χώρα των φοροφυγάδων» σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η ΕΣΕΕ ξεκαθαρίζει ότι καταδικάζει τη συστηματική φοροδιαφυγή και τη συνειδητή φοροαποφυγή, που αδικεί τους συνεπείς φορολογούμενους, με αποτέλεσμα να επιβαρύνει όλους με περισσότερους και μεγαλύτερους φόρους και υπογραμμίζει πως αναμένει από τη νέα κυβέρνηση να καλέσει τους κοινωνικούς εταίρους και τους εκπροσώπους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να συμβάλλουν ουσιαστικά και αποτελεσματικά με τις θέσεις τους στην επίλυση του προβλήματος, αντί να αντιμετωπίζει το σύνολο της ελληνικής επιχειρηματικότητας «προσβλητικά» και «αντισυνταγματικά».

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου