ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Reuters: Πέφτουν όλα τα κρατικά ομόλογα, εκτός από τα ελληνικά

reuters-πέφτουν-όλα-τα-κρατικά-ομόλογα-εκτό-628642

Η πρώτη ημέρα εφαρμογής του πολυδιαφημισμένου προγράμματος Ντάγκι για την αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, είναι γεγονός και οι αγορές κατέγραψαν ένα ενδιαφέρον, αλλά και απόλυτα αναμενόμενο φαινόμενο: σχεδόν όλα τα κρατικά ομόλογα έπεσαν, σε αντίθεση με τα ελληνικά.

Τη Δευτέρα, επισήμως, ξεκίνησε το γνωστό πρόγραμμα QE που ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες, από την Κύπρο, ο Μάριο Ντράγκι και η επίδραση στην αγορά ομολόγων ήταν άκρως θετική. Το γεγονός ότι ξεκίνησε με τα γερμανικά ομόλογα, επέτρεψε στο 10ετές της Γερμανίας να υποχωρήσει τέσσερις μονάδες βάσης (στο 0,36%), ανακτώντας έτσι το χαμένο έδαφος της Παρασκευής.

Παρόμοια είναι η εικόνα και σε άλλα κρατικά ομόλογα χωρών, κατά την έναρξη της συνεδρίασης, καθώς παρατηρείται για πτώση 2-5 μονάδων βάσης. Στην αντίπερα όχθη, μόνο χαμένο είναι το 10ετές ελληνικό ομόλογο που συμπιέζεται υπό το φόβο ότι το Eurogroup της Δευτέρας ενδέχεται να απορρίψει τη λίστα των μεταρρυθμίσεων της Αθήνας.

Κατά τον στρατηγικό αναλυτή της Commerzbank, Ντέιβιντ Σνάουτς: «Οι αγορές σήμερα θα ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο». Μόνο που σε αυτό το κεφάλαιο δεν περιλαμβάνεται -επί του παρόντος- η Ελλάδα.

Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ το κλίμα που επικρατεί στην αγορά ομολόγων είναι άκρως αισιόδοξο, το ελληνικό 10ετές ανέβηκε οκτώ μονάδες βάσης και κινείται στην περιοχή του 9.58%. Την ίδια στιγμή τα αντίστοιχα ιταλικά και ισπανικά έπεσαν δύο μονάδες βάσης (1.33% και 1.22% αντιστοίχως).

Το Reuters σημειώνει πως μετά από όλη αυτή τη φημολογία που κράτησε μήνες, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται πλέον σταθερά στο πώς θα λειτουργήσει στην πράξη το πρόγραμμα της ΕΚΤ. Οι αναλυτές αναμένουν την ομαλή έναρξη των προγραμμάτων ειδικά για τους κατόχους ομολογιών στο εξωτερικό, ωστόσο παραμένουν αμφιβολίες αν θα είναι πρόθυμοι οι εγχώριοι επενδυτές να πουλήσει. Οι αναλυτές της RBS αναφέρουν πως οι εγχώριοι επενδυτές είναι πιθανό να μην πουλήσουν. Είτε λόγω της φορολογικής μεταχείρισης, είτε λόγω έλλειψης εναλλακτικών λύσεων, εκτός αν υπάρξουν νέα ρυθμιστικά μέτρα που θα δώσουν κίνητρο στις τράπεζες να ρευστοποιήσουν». Πάντως, ο Ντράγκι απέρριψε όλες αυτές τις αιτιάσεις λέγοντας πως δεν θα υπάρξει δυσκολία εφαρμογής του προγράμματος QE.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου