ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Η πρώτη απεργία των εργαζομένων στον χώρο της υγείας εδώ και… 30 χρόνια

βρετανία-η-πρώτη-απεργία-των-εργαζομέ-62052

Τετράωρη στάση εργασίας πραγματοποιούν τη Δευτέρα χιλιάδες εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας στη Βρετανία, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της κυβέρνησης Κάμερον να μην τους δώσει αύξηση μισθού της τάξης του 1%.

Πρόκειται για την πρώτη φορά έπειτα από τουλάχιστον 30 χρόνια που εργαζόμενοι στο βρετανικό ΕΣΥ (το NHS) απεργούν με μισθολογικά αιτήματα.

Στην απεργία συμμετέχουν πολλά συνδικάτα εργαζομένων στις υπηρεσίες παροχής περίθαλψης, όπως αυτά των νοσηλευτών, των τραυματιοφορέων, του βοηθητικού προσωπικού των νοσοκομείων, των πληρωμάτων των ασθενοφόρων και των μαιών.

Η κυβέρνηση απέρριψε τις εκκλήσεις για αύξηση 1% στους μισθούς των συγκεκριμένων κλάδων εργασίας σε νοσοκομεία της Αγγλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

Εκτιμάται ότι έως και 400.000 εργαζόμενοι –από τα 1,3 εκατομμύρια– στην Αγγλία θα συμμετάσχουν στην απεργιακή κινητοποίηση, που διήρκεσε από τις 7 έως τις 11 το πρωί τοπική ώρα. Στη συνέχεια τη σκυτάλη έλαβαν οι συνάδελφοί τους στη Βόρεια Ιρλανδία, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν τέσσερις ημέρες ανάλογων κινητοποιήσεων.

Τα συνδικάτα υποστηρίζουν ότι οι υπηρεσίες επειγόντων περιστατικών δεν θα επηρεαστούν, ενώ αντίθετα θα επηρεαστούν κάποιες προγραμματισμένες επισκέψεις ασθενών και άλλες υπηρεσίες. Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, οι νοσοκόμες και οι μαίες θα συμμετάσχουν στη στάση, αλλά όχι και οι γιατροί, οι οδοντίατροι και τα πληρώματα ασθενοφόρων.

Υπερασπιζόμενος τη στάση της κυβέρνησης, ο υπουργός Υγείας Τζέρεμι Χαντ δήλωσε ότι το 55% των εργαζομένων στο NHS έχουν λάβει ετήσια αύξηση 3% και ότι η περαιτέρω αύξηση του 1% δεν είναι εφικτή.

Όπως δήλωσε ο υπουργός στο ραδιόφωνο του BBC, «έχουμε αναλύσει με σαφήνεια ότι αν το πράξουμε αυτό, οι νοσοκομειακές αρχές θα απολύσουν περίπου 4.000 νοσοκόμες αυτό τον χρόνο και περίπου 10.000 νοσοκόμες τον επόμενο».

Η βρετανική οικονομία αναμένεται να έχει φέτος ταχύτερη ανάπτυξη σε σχέση με άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες, αλλά οι μισθοί παραμένουν παγωμένοι με αποτέλεσμα την υποβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης—το κυριότερο επιχείρημα που χρησιμοποιούν οι αντιπολιτευόμενοι Εργατικοί για να επιτεθούν στην υπό τους Συντηρητικούς κυβέρνηση ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Μαΐου του 2015.

tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου