ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωκοινοβούλιο: Οικονομική βοήθεια 9 εκατ. ευρώ στους απολυμένους των «Αττικών Εκδόσεων»

ευρωκοινοβούλιο-οικονομική-βοήθεια-9-614269

Περίπου 1.500 εργαζόμενοι που απολύθηκαν στην Ελλάδα και την Ιρλανδία μέσα στο 2014 θα λάβουν κοινοτική βοήθεια ύψους 11,3 εκατ. ευρώ προκειμένου να μπορέσουν να βρουν μία νέα θέση εργασίας. Αυτή ήταν η σύσταση της επιτροπής προϋπολογισμών του ΕΚ τη Δευτέρα. Η ενίσχυση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ) μένει τώρα να εγκριθεί από την ολομέλεια του ΕΚ. Εισηγητές είναι ο κ. Γεώργιος Κύρτσος (ΕΛΚ) και ο κ. Λευτέρης Χριστοφόρου (ΕΛΚ).

Η Attica Broadcasting και Attica Publishing απέλυσαν συνολικά 1.633 εργαζομένους λόγω της μεγάλης πτώσης της ζήτησης, καθώς τα ελληνικά νοικοκυριά μείωσαν λόγω της κρίσης τις δαπάνες για αγαθά όπως οι συνδρομές σε τηλεοπτικά δίκτυα και οι εφημερίδες. Οι εκδόσεις έχασαν το 60% των συνδρομητών τους από το 2009 έως το 2013. Η δραστική μείωση των διαφημίσεων που αποτελούν την κύρια πηγή εσόδων στον τομέα των μέσων μαζικής ενημέρωσης ήταν ένας ακόμη λόγος για τον οποίον αναγκάστηκαν οι εταιρείες να συρρικνωθούν.

Οι ευρωβουλευτές της επιτροπής προϋπολογισμών ενέκριναν τις αιτήσεις των ελληνικών αρχών για συμπληρωματική χρηματοδότηση των προσπαθειών τους για την επανακατάρτιση αυτών των εργαζομένων και την εξεύρεση νέων θέσεων εργασίας. Το 5,04 εκατ. ευρώ για τους απολυμένους του ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού είναι η πρώτη περίπτωση ενισχύσεων από το ΕΤΠ στον τομέα των μέσων μαζικής ενημέρωσης και τα 3,746 εκατ. ευρώ για αυτούς του εκδοτικού ομίλου είναι η δεύτερη στο χώρο των εκδόσεων.

Ιρλανδία: 2,5 εκατ. ευρώ για την θυγατρική της Lufthansa Technik

Η ιρλανδική θυγατρική της LufthansaTechnik (υπηρεσίες συντήρησης και επισκευής αεροσκαφών) αναγκάστηκε να κλείσει όταν η λειτουργία της αποδείχθηκε δαπανηρή και οι πελάτες της στράφηκαν σε νέες τεχνολογίες. Οι εταιρεία και οι δύο θυγατρικές της απέλυσαν 450 άτομα και έτσι οι ιρλανδικές αρχές ζήτησαν βοήθεια από το ΕΤΠ ύψους 2,5 εκατ. ευρώ για την επανεκπαίδευση των πρώην εργαζομένων και για μέτρα που θα τους βοηθήσουν να δημιουργήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις. Η Ολομέλεια του ΕΚ αναμένεται να δώσει την έγκρισή της κατά τη σύνοδό της στις 25 Μαρτίου. Το Συμβούλιο ενέκρινε τις αποφάσεις στις 16 Μαρτίου 2015.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου