ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Για την επέκταση του ELA αποφασίζει σήμερα η ΕΚΤ

για-την-επέκταση-του-ela-αποφασίζει-σήμε-612437

Συνεδριάζει σήμερα Τετάρτη το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκειμένου να εξετάσει το εάν υπάρχει ανάγκη ή όχι επέκτασης του υφιστάμενου ορίου των 69,4 δισ. ευρώ του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA).

Οι αποφάσεις της ΕΚΤ κρίνονται σημαντικές σε μια περίοδο που η κυβέρνηση αναζητά «δίδυμες» λύσεις στο ζήτημα της ρευστότητας του Δημοσίου, αλλά και της τραπεζικής ρευστότητας, καθώς η ασφυκτική κατάσταση των διαθεσίμων της κεντρικής διοίκησης επιδρά πλέον και στο τραπεζικό σύστημα.

Αν και οι εκροές τραπεζικών καταθέσεων έχουν περιορισθεί από τις αρχές Μαρτίου και συνολικά ανέρχονται σε 500 εκατ. ευρώ, ωστόσο διαφαίνεται πως θα αυξηθούν εκ νέου, λόγω της ανάγκης του Δημοσίου να μεταφερθούν τα διαθέσιμα των ταμείων, ΔΕΚΟ και άλλων φορέων που σήμερα ευρίσκονται στις εμπορικές τράπεζες στην Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε να αξιοποιηθούν μέσω repos και εντόκων γραμματίων.

Αν και ΟΤΟΕ, ΓΣΕΕ και πολλές διοικήσεις φορέων και οργανισμών δεν συναινούν στην «οικειοθελή» τοποθέτηση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων, είναι ξεκάθαρο πως αυτή θα επιδεινώσει το απόθεμα καταθέσεων των τραπεζών που σήμερα κινείται χαμηλότερα των 138 δισ. ευρώ, ενώ θα περιορίσει σημαντικά το ύψος των καταθέσεων των φορέων της γενικής κυβερνήσεως που σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (Ιανουάριος) ανέρχονται σε 12,2 δισ. ευρώ.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί πως ενδεχόμενη – πολιτική- απόφαση για επέκταση και του πλαφόν των 15 δισ. ευρώ για τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου που μπορούν να αγοράσουν οι ελληνικές τράπεζες θα απαιτούσε σημαντική αύξηση του ELA.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου