ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απότομη αύξηση των εκροών καταθέσεων μετά τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ

απότομη-αύξηση-των-εκροών-καταθέσεων-609275

Καταθέσεις ύψους 300 εκατ. ευρώ περίπου έφυγαν από τις ελληνικές τράπεζες την Τετάρτη, γεγονός που δεν μπορεί να μην συσχετιστεί με τη δήλωση την προηγούμενη ημέρα του Ντάισελμπλουμ περί σεναρίων Κύπρου και περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων.

Ατυχήματα συμβαίνουν όταν χάνεται ο έλεγχος των λόγων, είπε σοφά χθες ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, ένα μήνυμα με αποδέκτες εκτός -αλλά και εντός- της Ελλάδας.

Ουσιαστικά πρόκειται για τις μεγαλύτερες ημερήσιες εκροές από την συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, δήλωσαν την Πέμπτη δύο υψηλόβαθμοι τραπεζίτες με γνώση του θέματος στο Reuters, εκφράζοντας μάλιστα φόβους μήπως πρόκειται για την απαρχή μιας τάσης που θα μπορούσε να επιδεινωθεί, καθώς το αρνητικό κλίμα συνεχίζονται.

«Η αβεβαιότητα και η αρνητική ειδησεογραφία επηρεάζουν την ψυχολογία του κόσμου», δήλωσε ένας από τους τραπεζίτες. Όπως πρόσθεσε, το ποσό δεν είναι τεράστιο, ωστόσο υπάρχει ανησυχία μήπως πρόκειται για την απαρχή μιας τάσης που θα μπορούσε να επιδεινωθεί.

Πόσο μάλλον όταν το αρνητικό κλίμα με δηλώσεις που το δυναμιτίζουν περαιτέρω συνεχίζεται. Και όπως αποδεικνύεται το μάζεμα των «δηλώσεων βόμβα» είναι έργο εξαιρετικά δύσκολο. Απόδειξη ότι ούτε η άμεση αντίδραση της κυβέρνησης που εγκάλεσε τον Ντάισελμπλουμ, καλώντας τον να σεβαστεί τη θεσμική θέση του, ούτε η προσπάθεια αποδυνάμωσης της δήλωσης από τον Επίτροπο Π.Μοσκοβισί δεν στάθηκαν ικανά να καθησυχάσουν τους καταθέτες, με τον Guardian να σχολιάζει πως στην εκροή καταθέσεων συνέβαλε η δήλωση του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπουμ περί εφαρμογής μέτρων περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων, όπως είχε επιβληθεί στην Κύπρο πριν από δύο χρόνια.

Τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο «εγκατέλειψαν» το ελληνικό τραπεζικό σύστημα περίπου 16 δισ. ευρώ λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου