ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τί αλλάζει στη φορολογία σκαφών, αυτοκινήτων και νέων

τί-αλλάζει-στη-φορολογία-σκαφών-αυτοκ-593382

Νέες ρυθμίσεις για τον τρόπο φορολόγησης των σκαφών αναψυχής άνω των 7 μέτρων από το νέο έτος, καθώς και για τον τρόπο υπολογισμού του φόρου για τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, περιλαμβάνει η τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών, την Παρασκευή, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.

Πιο συγκεκριμένα, θεσπίζεται ειδικό τέλος παραμονής πλόων για όλα τα σκάφη αναψυχής άνω των 7 μέτρων, το οποίο θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2014. Το τέλος θα πληρώνεται κάθε χρόνο μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου και ξεκινά από 200 ευρώ για τα σκάφη από 7 έως 8 μέτρα, ενώ για τα σκάφη άνω των 12 μέτρων, καθορίζεται στα 100 ευρώ ανά μέτρο, για κάθε έτος.

Προβλέπονται επίσης εκπτώσεις για τα σκάφη επαγγελματικής χρήσης και για τα σκάφη άνω των 12 μέτρων που ελλιμενίζονται μόνιμα στην ελληνική επικράτεια.

Με άλλη διάταξη της τροπολογίας, προβλέπεται η μείωση της φορολογητέας αξίας των εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων με αποτέλεσμα να υποχωρεί και η τελική τιμή για τον αγοραστή. Βασικό κριτήριο για την απομείωση της φορολογητέας αξίας, επί της οποίας επιβάλλεται το ειδικό τέλος ταξινόμησης, θα αποτελούν τα χιλιόμετρα που έχει εγγράψει το όχημα.

Επίσης καταργούνται οι δύο πρώτοι φόροι υπέρ τρίτων και συγκεκριμένα η εισφορά 0,5% επί της αξίας των εισαγόμενων προϊόντων υπέρ των ΑΕΙ και η εισφορά τραπέζης στα εισαγόμενα από τρίτες χώρες προϊόντα σε ποσοστό 1,5 τοις χιλίοις.

Ακόμη, στην τροπολογία προβλέπεται η μείωση του ΦΠΑ από το 23% στο 13% και για καφέδες και ροφήματα που παρασκευάζονται για παράδοση κατ’ οίκον (delivery) από επιχειρήσεις εστίασης.

Τέλος, αποσαφηνίζεται ότι οι νέοι, ηλικίας 18 ετών και άνω, δεν εμπίπτουν αυστηρά στις διατάξεις περί προστατευόμενων τέκνων και είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν φορολογική δήλωση ανεξάρτητα από το αν έχουν ή όχι εισόδημα.

ethnos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου