ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτά είναι τα μέτρα των 3,7 δισ. ευρώ της λίστας Βαρουφάκη

αυτά-είναι-τα-μέτρα-των-37-δισ-ευρώ-της-λί-593210

Μέτρα ύψους 3,7 δισ. ευρώ περιλαμβάνει η λίστα με τα διαρθρωτικά και δημοσιονομικά μέτρα που έστειλε η Αθήνα στις Βρυξέλλες, προκειμένου να ξεκλειδώσει η εκταμίευση της τελευταίας δόσης της βοήθειας προς την Ελλάδα.

Τη λίστα μέτρων, η οποία εστάλη στο Brussels Group, δημοσιοποίησε μέσω κύκλων το υπουργείο Οικονομικών το απόγευμα της Δευτέρας.

Ξεχωριστό σκέλος της πρότασης είναι οι ιδιωτικοποιήσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ, ποσό κατά 700 εκατ. ευρώ χαμηλότερο σε σχέση με τον στόχο των 2,2 δισ. ευρώ.

Στις προτάσεις περιλαμβάνεται:

– Ο ΟΛΠ

– Τα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια

– Ο ΟΔΙΕ

Η λίστα περιλαμβάνει μέτρα ύψους 3,7 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΟΙΚ, στη λίστα περιλαμβάνονται μέτρα που προβλέπουν:

– 725 εκατ. ευρώ από τους ελέγχους καταθέσεων εξωτερικού

– 350 εκατ. από την καταπολέμηση απάτης στον ΦΠΑ

– 350 εκατ. από τις τηλεοπτικές άδειες

– 600 εκατ. από τις νέες ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών

– 300 εκατ. από αλλαγές τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος

– 270 εκατ. από την λοταρία αποδείξεων κατά τα πρότυπα της Πορτογαλίας

– 250 εκατ. από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνού

– 225 εκατ. από την ενίσχυση των μηχανισμών είσπραξης δημοσίων εσόδων

– 200 εκατ. από μέτρα για το ηλεκτρονικό στοίχημα

Στο καθαρό αποτέλεσμα το οποίο ανέρχεται στα 3,7 δισ. ευρώ η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει υπόψιν ότι θα αναβάλει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις, μέτρο που κοστίζει 326 εκατ. ευρώ.

Κόστος 1 δισ. ευρώ η αναστολή μέτρων

Η κυβέρνηση δεσμεύεται να αναβάλει την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για επικουρικές συντάξεις (κόστος 326 εκατομμύρια ευρώ), να επαναφέρει την 13η σύνταξη για τους συνταξιούχους κάτω από το όριο της φτώχειας (κόστος 600 εκατομμύρια ευρώ) και να μη θίξει τους συνταξιούχους που λαμβάνουν το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) (κόστος 82 εκατομμύρια ευρώ).

Από τις τρεις αυτές παρεμβάσεις που αφορούν ουσιαστικά αναστολή μέτρων του μνημονίου αναγνωρίζεται αρνητική δημοσιονομική επίπτωση ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ.

Πρόταση για τα «κόκκινα δάνεια»

Η Αθήνα προτείνει την δημιουργία ενός επενδυτικού προγράμματος, μέσω της δημιουργίας «κακής τράπεζας» σε συνεργασίας με την ΕTΕπ για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, χρησιμοποιώντας τα 10,9 δισ. ευρώ του EFSF. Αυτά τα χρήματα έχουν επιστραφεί στον ESM/EFSF τον περασμένο μήνα. Παράλληλα η λίστα προβλέπει εξωδικαστική διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (κόκκινα δάνεια).

Swaps για τo χρέος

Προτείνεται αναδιαμόρφωση του προφίλ του ελληνικού χρέους, μέσω ενός «μενού» από SWAPS, τα οποία θα περιλαμβάνουν ρήτρα ανάπτυξης, που θα αναπροσαρμόζονται ανάλογα με το ονομαστικό ΑΕΠ (ανάλογα με την ανάπτυξη).

Τέλος οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις – εξάλειψη φοροαπαλλαγών

Παράλληλα η κυβέρνηση σημειώνει ότι θα υποβάλει οκτώ νομοσχέδια για την εισαγωγή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στους ακόλουθους τομείς:

1) Ενίσχυση της αυτονομίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ)

2) Αποκλεισμός πρόωρων συνταξιοδοτήσεων που υπονομεύουν τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος.

3) Ο εκσυγχρονισμός του κώδικα φορολογίας εισοδήματος και την εξάλειψη των φοροαπαλλαγών.

4) Η εισαγωγή του συστήματος των πολυμερών ακυρώσεις των καθυστερούμενων οφειλών, τόσο από το κράτος για τους φορολογούμενους και αντίστροφα.

5) Η εφαρμογή ενός νόμου για τον προϋπολογισμό που βελτιώνει τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών.

6) Εξωδικαστική επίλυση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

7) Υιοθέτηση ενός νέου κώδικα πολιτικής δικονομίας, ενθάρρυνση της μεγαλύτερης εξειδίκευσης των δικαστηρίων και εγκαινιάζοντας ένα σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης.

8) Βελτίωση της αξιοπιστίας και τη θεσμική ανεξαρτησία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου