ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαψεύδει το ΥΠΟΙΚ το Spiegel για ανάκληση στελεχών ΔΝΤ

διαψεύδει-το-υποικ-το-spiegel-για-ανάκληση-στ-585587

Στη διάψευση πληροφοριών που μετέδωσε η διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Spiegel και οι οποίες ανέφεραν πως το προσωπικό του ΔΝΤ στην Αθήνα ανακλήθηκε για λόγους δυσφορίας προχώρησαν άμεσα πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Ακόμη, διέψευσαν αναφορές που αποδίδονται στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Νίκο Θεοχαράκη, ο οποίος φέρεται να χαρακτήρισε «τελείως ανίκανα» τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών.

Στην επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου, που ακολούθησε των παραπάνω δηλώσεων από στελέχη του ΥΠΟΙΚ που έσπευσαν να αποκαταστήσουν την αλήθεια, αναφέρεται:

«Το σημερινό δημοσίευμα του Spiegel εντάσσεται στην προσπάθεια παραπληροφόρησης στην οποία επιδίδονται τις τελευταίες ημέρες ορισμένα ξένα ΜΜΕ.

Ο κ. Θεοχαράκης δεν χαρακτήρισε ποτέ τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών με τη φράση που του αποδίδεται. Αντίθετα ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης του Euro Working Group, αναφέρθηκε σε αυτά λέγοντας ότι περιλαμβάνουν «κορυφαία στελέχη και με εντυπωσιακές ικανότητες» (top-notch people with impressive skills).»

Σχετικά με την αναφορά στην 9η Απριλίου, το Υπουργείο Οικονομικών παραπέμπει σε σχετική ανακοίνωση για χθεσινό δημοσίευμα του Reuters.

Όσο για τα περί ανάκλησης του προσωπικού του ΔΝΤ, θυμίζουμε ότι υπάρχει και το Πάσχα τον Καθολικών καθώς και η προγραμματισμένη διάσκεψη του ΔΝΤ σε λίγες ημέρες».

Τι ανέφερε το Spiegel

Το γερμανικό περιοδικό, επικαλούμενο αξιωματούχο του ΔΝΤ που δεν κατονομάζει, υποστήριξε πως το ΔΝΤ ανακάλεσε προσωρινά το προσωπικό του από την Αθήνα εκφράζοντας δυσφορία για την καθυστερημένη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της Ελλάδας.

«Το Πάσχα των Ορθόδοξων είναι μία εβδομάδα αργότερα από το Πάσχα των Καθολικών, για το λόγο αυτό και οι Έλληνες θεωρούν πως θα πρέπει να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις. Κατά συνέπεια, οι συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής ηγεσίας και των αξιωματούχων του ΔΝΤ μετατίθενται για τα μέσα Απριλίου», σημειώνει το δημοσίευμα.

Αλλά το γερμανικό περιοδικό κάνει και μια ακόμη αναφορά. Αποκαλύπτει ότι κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης του Euro Working Group προχθές Τετάρτη, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Νίκος Θεοχαράκης αποκάλεσε τα τεχνικά κλιμάκια του Brussels Group «τελείως ανίκανα» (völlig inkompetent).

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, κατά την τηλεδιάσκεψη του Euroworking-Group προχθές Τετάρτη, το ΔΝΤ διαμαρτυρήθηκε για το ότι από την ημέρα που άλλαξε η κυβέρνηση στην Αθήνα υπήρξαν μόλις τέσσερις μέρες «λογικών» διαπραγματεύσεων. Από την πλευρά του ο Νίκος Θεοχαράκης φέρεται να απάντησε ότι αυτό δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι οι υπάλληλοι της τρόικα είναι «εντελώς ανίκανοι».

Επίσης, σύμφωνα με το Spiegel, κατά το Euro Working Group ο κ. Θεοχαράκης κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος με τον Έλληνα υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση, ο οποίος σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό επεσήμανε ότι εάν η Ελλάδα δεν λάβει κάποια χρήματα από τους εταίρους και την ΕΚΤ μέχρι τις 9 Απριλίου τότε θα πληρώσουμε πρώτα μισθούς και συντάξεις και μετά το ΔΝΤ.

Άμεσα αντέδρασαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζοντας αφενός πως η αναχώρηση του κλιμακίου του ΔΝΤ από την Αθηνά ήταν προγραμματισμένη, αφετέρου πως ο κ. Θεοχαράκης δεν προχώρησε ποτέ στους χαρακτηρισμούς που του αποδίδονται.

Θ.Κ.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου