ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg: Το πασχαλινό αρνί έχει γίνει πολυτέλεια για τους Ελληνες

bloomberg-το-πασχαλινό-αρνί-έχει-γίνει-πολυτέ-580743

Αν υπάρχει μια ένδειξη για το πώς πηγαίνουν τα πράγματα στο εσωτερικό της Ελλάδας είναι η Βαρβάκειος Αγορά, ειδικά κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Τι ψωνίζει ο κόσμος και πόσο ψωνίζει; Το Bloomberg ασχολήθηκε με αυτή την αθέατη πλευρά της κατάστασης στην ελληνική οικονομία.

Ο 68χρονος κρεοπώλης Κώστας Κελαϊδίτης, λέει: «Στις μέρες μας οι άνθρωποι δεν αγοράζουν ένα ολόκληρο αρνί που ζυγίζει 10 κιλά. Θα αγοράσουν τρία ή τέσσερα κιλά. Το αρνί στην πραγματικότητα είναι για όσους δηλώνουν εισόδημα από 50.000 ευρώ και πάνω».

Σε μια προσπάθεια να κινηθούν στο πνεύμα των ημερών, οι Έλληνες νηστεύουν επί 40 ημέρες, κάτι που συμβολίζει την αυταπάρνηση και την εξιλέωση – ένα μήνυμα που στην παρούσα φάση λαμβάνει και έναν άλλο, συμβολικό, χαρακτήρα.

Το άρθρο αναφέρει πως η Βαρβάκειος αγορά πάλλεται από τις φωνές των πωλητών, από την ποικιλομορφία των χρημάτων και των οσμών, αλλά ο κόσμος περνάει, κοιτάζει και δεν αγοράζει. Με τη χώρα να διανύει, ήδη, τον πέμπτο χρόνο λιτότητας και ύφεσης, η μόνη επωδός των συζητήσεων είναι αν θα πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις και αν η Ελλάδα θα καταφέρει να αποπληρώσει το ΔΝΤ.

Ξύνει τον πυθμένα

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της BofA, Ζιλ Μοκ, σημειώνει: «Εδώ και εβδομάδες υπάρχει ένα θέμα με την ταμειακή θέση της Ελλάδας. Είναι, πράγματι, μια κατάσταση όπου προφανώς ξύνει τον πυθμένα των συρταριών». Για την Ελένη Ριζοπούλου, το άγχος της έχει να κάνει με το αν θα επιβιώσει η επιχείρησή της (πουλάει καφέ, κονιάκ και ελληνικά παραδοσιακά φρούτα). «Είμαστε σε αναμονή περιμένοντας να δούμε τι θα συμβεί. Ακριβώς, όπως με τα πάθη του Χριστού. Οι τράπεζες δεν δίνουν ούτε ένα σεντ σε επιχειρήσεις σαν τη δική μας. Πριν είχαμε ένα περιθώριο ακόμη και 40 ημερών για να πληρώσουμε. Τώρα πρέπει πρώτα να πληρώσουμε και μετά να λάβουμε το εμπόρευμα».

Κουβέντα για το χρέος

Πίσω στη Βαρβάκειο (το Bloomberg θυμίζει πως πήρε το όνομά της από τον Βαρβάκη, έναν Έλληνα πειρατή που έγινε εκατομμυριούχος όταν μπήκε υπό την προστασία της Μεγάλης Αικατερίνης), όλοι μιλούν για το χρέος και όχι για το τι θα αγοράσουν για το πασχαλινό τραπέζι.

Το Ινστιτούτο έρευνας λιανεμπορίου καταναλωτικών αγαθών, εκτιμά ότι το πασχαλινό τραπέζι θα είναι φέτος, περίπου, 10 % φθηνότερα από ό, τι τον περασμένο Απρίλιο. Ο κ. Κελαϊδίτης λέει: «Θα αγοράσουν αργότερα ή την τελευταία στιγμή για να βρουν καλύτερη τιμή. Δεν έχει πολύ δουλειά φέτος. Όπως λέμε: κάθε πέρυσι και καλύτερα.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου