ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Spiegel: Ας προετοιμαστούμε για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

spiegel-ας-προετοιμαστούμε-για-την-έξοδο-της-580128

Ο Βόλφγκανγκ Μινχάου είναι από τους λίγους επιφανείς αρθρογράφους που στάθηκαν από την πρώτη στιγμή κριτικά στο θέμα της αντιμετώπισης που έτυχε η Ελλάδα και πολλές φορές πρότεινε ακραίες λύσεις ως αναπόδραστες. Τώρα κάνει λόγο για προετοιμασία εξόδου.

Με άρθρο του στο Spiegel, o Γερμανός δημοσιογράφος -εκ των κορυφαίων στελεχών των Financial Times, αναφέρει πως η Ελλάδα θα αντιμετωπίζει σύντομα το θέμα της πτώχευσης και της υποχρέωσης να κινηθεί με παράλληλο νόμισμα.

«Οι Έλληνες πολιτικοί φαίνεται πως έχουν γερά νεύρα. Λίγο πριν χρεοκοπήσει η χώρα, παραμονές του Πάσχα, κατάφεραν να μαζέψουν 460 εκατομμύρια ευρώ για να πληρώσουν τη δόση προς το ΔΝΤ. Δεν ξέρουμε πού κατάφεραν να τα βρουν και αν θα πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις του Απριλίου. Ωστόσο, κάποια στιγμή, στους επόμενους δύο με τρεις μήνες δεν θα είναι δυνατόν να βρουν άλλη χρηματοδότηση. Για σύντομο χρονικό διάστημα είναι εφικτό να βρει χρήματα στο κρατικό κομπόδεμα, αλλά δεν γίνεται να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της μακροπρόθεσμα. Αυτή η στρατηγική δεν είναι βιώσιμη και δεν καταλήγει πουθενά», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το αργότερο τον Ιούλιο

Έτσι, ακόμη και η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να ξεπεράσει το σκόπελο του Απριλίου, κάποια στιγμή θα βρεθεί μπροστά σε νέο φάσμα ρευστότητας που θα προκύψει τον Μάιο, τον Ιουνίο και το αργότερο τον Ιούλιο. Σε αυτό το διάστημα, αναφέρει ο Μουντσάου, ενδέχεται να βρεθούμε μπροστά στο αναπόδραστο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

«Θα ήταν καλό να είμαστε όλοι προετοιμασμένοι (πολιτικά και οικονομικά) γι’ αυτό το σενάριο. Εδώ, δεν έχουμε να κάνουμε μόνο για τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσουν οι τράπεζες, αλλά και για τις γενικότερες οικονομικές και γεωπολιτικές συνέπειες, καθώς επίσης και για την ανθρωπιστική κατάσταση έκτακτης ανάγκης που θα μπορούσε να επιδεινωθεί από μια έξοδο», εξηγεί.

Ο Μινχάου, ασκώντας κριτική στη Γερμανία, υπενθυμίζει παλαιότερα άρθρα του στα οποία είχε πει πως δεν πρέπει να παραμείνουν οι δύο πλευρές κολλημένες στα ίδια ζητήματα. «Στη Γερμανία, εδώ και καιρό, γνώριζαν πολύ καλά πως η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει το χρέος της. Όσο πιο γρήγορα δεχθούμε αυτή την αλήθεια δημοσίως, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε να κάνουμε το επόμενο βήμα. Θα έπρεπε να δουν αυτή την αλήθεια το 2010 και σίγουρα όχι αργότερα από το 2012. Πριν από πέντε χρόνια, αυτό θα ήταν εύκολο. Όχι σήμερα!».

Το μεγάλο κούρεμα

Σταθερός στην άποψή του περί μεγάλου κουρέματος του ελληνικού χρέους, ο Μουντσάου το προτείνει και πάλι ως την πλέον σωστή στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί. «Τα χρήματα έχουν ήδη χαθεί. Μπορούμε, όμως, να αποφύγουμε τα χειρότερα λόγω της άτακτης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ».

Έτσι, διαβλέπει το εξής: να δημιουργηθεί ένα νόθο καθεστώς όπου η Ελλάδα θα παραμένει μέλος της Ευρωζώνης, αλλά θα εκδώσει ένα δικό της παράλληλο νόμισμα. Δεν θα έχουμε να κάνουμε με δραχμή, αλλά με «ελληνικό ευρώ». Θα υπάρξουν έλεγχοι καταθέσεων, η χώρα απαλλαγμένη από τα βάρη των δανειστών θα μπορεί να καθορίζει τη δική της οικονομική πολιτική και αυτό θα βοηθήσει σημαντικά σε αυτή τη μεταβατική περίοδο.

Το παραπάνω σενάριο εμπεριέχει την έννοια του μονομερούς κουρέματος. Στη συνέχεια, η Ελλάδα θα είχε την επιλογή, είτε να επιστρέψει στο ευρώ, είτε να φύγει συντεταγμένα από το ευρώ και να επιστρέψει στη δραχμή.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου