ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστροφές φόρου με λίγα κλικ για χιλιάδες φορολογούμενους

επιστροφές-φόρου-με-λίγα-κλικ-για-χιλι-576998

Την ευκαιρία σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους να πάρουν πίσω επιστροφές φόρου ύψους πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ δίνει η φετινή διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Όσοι μπήκαν σε αναστολή και έχουν μισθό πάνω από 1.000 ευρώ και όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου 20% επί των μεικτών αμοιβών τους, κάνοντας τα λίγα κλικ που απαιτούνται για την υποβολή της δήλωσης (σ.σ. τα περισσότερα δεδομένα είναι φέτος προσυμπληρωμένα) θα δουν αυτομάτως να εκδίδεται πιστωτικό εκκαθαριστικό σημείωμα.

Στην ΑΑΔΕ είναι προετοιμασμένοι. Θα επιχειρηθεί με γρήγορες διαδικασίες, τα χρήματα της επιστροφής είτε να συμψηφιστούν με άλλες φορολογικές υποχρεώσεις είτε να αποδοθούν στους δικαιούχους με απευθείας κατάθεση των χρημάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Τα παραδείγματα δείχνουν ότι τα χρήματα των επιστροφών μπορεί να είναι πολύ μεγάλα. Γι’ αυτό και καλό είναι οι ενδιαφερόμενοι να μην αφήσουν για την τελευταία στιγμή την υποβολή της φορολογικής δήλωσης.

Όσο πιο γρήγορα γίνει, τόσο πιο γρήγορα θα αποδοθούν και τα χρήματα της επιστροφής:

1. Ελεύθερος επαγγελματίας είχε το 2020 ακαθάριστα έσοδα 20.000 ευρώ και έχει πληρώσει παρακράτηση φόρου 4000 ευρώ. Τα καθαρά του κέρδη είναι 15.000 ευρώ. Θα πάρει επιστροφή φόρου 2000 ευρώ ή 1350 ευρώ αν πρέπει να πληρώσει και τέλος επιτηδεύματος.

2. Αυτοαπασχολούμενος είχε ακαθάριστα έσοδα 35.000 ευρώ και κέρδη 20.000 ευρώ. Έχει προκαταβάλλει φόρο 7000 ευρώ μέσω της παρακράτησης του 20%. Και τώρα θα πάρει πίσω 5000 ευρώ ή 4350 ευρώ αν πληρώνει και τέλος επιτηδεύματος. Η εισφορά αλληλεγγύης θα είναι μηδενική.

Επιστροφές φόρου θα προκύψουν και για τους μισθωτούς που έχουν ως μοναδική πηγή εισοδήματος τον μισθό τους (σ.σ είναι πολλές εκατοντάδες χιλιάδες σε αυτή την κατηγορία). Οι επιστροφές, θα αφορούν τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα κατά κύριο λόγο και όχι σε αυτούς του δημοσίου καθώς οι τελευταίοι δεν μπήκαν μέσα στο 2020 σε καθεστώς αναστολής.

· Μισθωτός με μεικτές μηνιαίες αποδοχές 2000 ευρώ, εισέπραξε το 2020 τους 10 από τους 14 μισθούς καθώς μπήκε για τέσσερις μήνες σε αναστολή. Έχει προπληρώσει 2743 ευρώ ως παρακράτηση φόρου αλλά του αναλογεί φόρος 1625 ευρώ. Θα πάρει επιστροφή 1039 ευρώ.

· Εργαζόμενος με μεικτές αποδοχές 1200 ευρώ, πήρε 8 μισθούς αντί για 14. Το φορολογητέο του εισόδημα θα υποχωρήσει στα 8128 ευρώ κάτι που σημαίνει ότι αναλογεί μηδενικός φόρος και μηδενική εισφορά αλληλεγγύης. Ωστόσο, επειδή του έχει γίνει παρακράτηση φόρου 652 ευρώ, θα λάβει το σύνολο αυτού του ποσού ως επιστροφή φόρου.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου