ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι ζητούν οι δανειστές, τι προσφέρει η Αθήνα

τι-ζητούν-οι-δανειστές-τι-προσφέρει-η-α-568558

Στο ΥΠΟΙΚ σβήνουν και γράφουν τα μέτρα που θα προτείνουν στους Θεσμούς για να ξεκλειδώσουν την αξιολόγηση.

Το κλείσιμο της αξιολόγησης περνάει από την νομοθέτηση προληπτικών μέτρων.

Σε αυτό «συμφώνησαν» Τσακαλώτος και Χουλιαράκης στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών την Παρασκευή και τώρα γίνεται το μεγάλο παζάρι για το ποια μέτρα θα ληφθούν για να βγει ο λογαριασμός των 3,6 δισ. και να διασφαλιστεί ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ για μετά το 2018.

Η πρόταση των θεσμών ανεβάζει το ποσό των μέτρων στο 2% ή σε 3,6 δισ. δηλ όσα ζητούσε αρχικά το ΔΝΤ. Φαίνεται να υπάρχει ευελιξία ως προς την νομοθέτηση 1,8 δισ.τώρα και το υπόλοιπο 1,8 δισ. μετά το 2018 σε περίπτωση απόκλισης από τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να συμβιβαστεί στην μείωση του αφορολόγητου στα 6.700 ευρώ, στην μείωση των συντάξεων και το μηδενισμό της προσωπικής διαφοράς μετά το 2019 ως τμήμα του δημοσιονομικού κόφτη καθώς και στην αύξηση των απολύσεων κατά 5% ανά μήνα.

Στο συνολικό πακέτο της συμφωνίας που θα προετοιμαστεί θα παρέχονται περαιτέρω διευκρινήσεις των Ευρωπαίων προς το ΔΝΤ αναφορικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που θα ληφθούν το 2018, ενώ μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση η ΕΚΤ από την πλευρά της θα εξετάσει την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι εφόσον οι επικεφαλής των θεσμών επιστρέψουν στην Αθήνα μέχρι την Τετάρτη, τότε είναι εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο μέχρι τη συνεδρίαση του Εurogroup στις 20 Φεβρουαρίου, ώστε να εγκριθεί και σε πολιτικό επίπεδο από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου