ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Δεν συνιστώ στην Ελλάδα να καθυστερήσει δόση στο ΔΝΤ

λαγκάρντ-δεν-συνιστώ-στην-ελλάδα-να-κα-566922

Το ελληνικό ζήτημα και οι πληροφορίες για προσέγγιση της Ελλάδος προς το ΔΝΤ για καθυστέρηση δόσης, μονοπώλησε το ενδιαφέρον της συνέντευξης Τύπου της Κριστίν Λαγκάρντ.

Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ ξεκάθαρισε σε κάθε τόνο ότι δεν έχει γίνει δεκτή κάποια καθυστέρηση δόσης από ανεπτυγμένη χώρα εδώ και 30 χρόνια, για αυτό δεν συνιστά να κάνει κάτι τέτοιο η Ελλάδα.

«Καμία προηγμένη και αναπτυγμένη χώρα δεν έχει καθυστερήσει δόση στο ΔΝΤ. Δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο τα τελευταία 30 χρόνια. Αν η Ελλάδα καθυστερήσει κάποια δόση της, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ζητήσουμε περισσότερα χρήματα από πιο φτωχές χώρες που βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση από την Ελλάδα. Το ΔΝΤ ανησυχεί για την κατάσταση με την ρευστότητα της Ελλάδας. Δεν συνίσταται στην σημερινή κατάσταση καθυστέρηση δόσης από την Ελλάδα. Ελπίζω όλοι όσοι εμπλέκονται να εργαστούν με ταχύτερους ρυθμούς για την Ελλάδα. Συμβουλεύω τους Ελληνες, να συνεχίσουν να δουλεύουν. Οι οικονομικοί κίνδυνοι δεν είναι Αρμαγεδδών, μπορούν να αντιμετωπιστούν» ήταν μεταξύ άλλων τα λόγια της κα. Λαγκάρντ.

Tι έγραψαν σήμερα οι FInancial Times

Για άτυπη προσέγγιση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από Έλληνες αξιωματούχους ώστε να μετατεθεί η καταβολή των προγραμματισμένων για τον Μάιο δόσεων, κάνουν λόγο οι Financial Times, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι το Ταμείο αρνήθηκε.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η απάντηση των δανειστών που τους δόθηκε είναι ότι είναι αδύνατος ο επαναπρογραμματισμός, γεγονός που έπεισε την Αθήνα να μην κάνει και επίσημα αυτό το αίτημα.

Για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις

Πηγή προσκείμενη στις διαβουλεύσεις δήλωσε, σύμφωνα με την εφημερίδα, πως η πρόταση εκ μέρους της Ελλάδας ήταν «να ανασχηματιστεί το πρόγραμμα αποπληρωμών για το δάνειο του ΔΝΤ για τους επόμενους μήνες» επιτρέποντας έτσι στην ελληνική κυβέρνηση να διατηρήσει τα χρήματα για να πληρώσει συντάξεις και μισθούς στο δημόσιο τομέα. Οι FT υποστηρίζουν ότι η απάντηση που έδωσε το ΔΝΤ ήταν ότι δεν μπορεί να γίνει επαναπρογραμματισμός των πληρωμών.

«Αξιωματούχοι που εκπροσωπούν τους πιστωτές της Ελλάδας δεν είναι βέβαιοι εάν η Αθήνα θα μπορέσει να καταβάλει τις πληρωμές του Μαΐου. Ακόμη κι αν τα καταφέρει όμως, δηλώνουν πως το θέμα θα φτάσει σε αποφασιστική καμπή τον Ιούνιο, πριν λήξουν οι πολύ μεγαλύτερες πληρωμές ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ» σημειώνει ο Πίτερ Σπίγκελ, ο οποίος υπογράφει το δημοσίευμα.

Bloomberg: Ο Βαρουφάκης δεν ζήτησε ποτέ από το ΔΝΤ αναβολή πληρωμής δόσεων

Λίγες ώρες αργότερα ήρθε η διάψευση του Γιάνη Βαρουφάκη, μέσω του Bloomberg αυτή τη φορά.

Η Ελλάδα δεν ζήτησε ποτέ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να αναβληθεί η πληρωμή των δόσεων, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου