ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μοσκοβισί: Μηδαμινή η πρόοδος, αλλά δεν μελετάται Grexit

μοσκοβισί-μηδαμινή-η-πρόοδος-αλλά-δεν-565435

Για «μηδαμινή πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς έκανε λόγο ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, ζητώντας να υπάρξει πρόοδος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 24 Απριλίου, καθώς «ο χρόνος αρχίζει να πιέζει». Επανέλαβε, πάντως, ότι δεν μελετάται σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

«Εργαζόμαστε και κάνουμε προόδους, αλλά σε αυτό το στάδιο μηδαμινές. Ο χρόνος αρχίζει να πιέζει» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, στο περιθώριο των εαρινών συνόδων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον.

Ο ίδιος υποστήριξε πως «λείπουν πολλά πράγματα» από τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων, που η Ελλάδα αναμένεται να παρουσιάσει στους εταίρους της ώστε να εκταμιευθεί η τελευταία δόση της τρέχουσας δανειακής σύμβασης.

Έκρινε ακόμη «απολύτως αναγκαίο» να υπάρξει πρόοδος στο προσεχές συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την 24η Απριλίου στη Ρίγα της Λετονίας.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί επανέλαβε, πάντως, ότι «δεν γίνεται προετοιμασία» για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
«Δεν γίνονται σκέψεις για μια Grexit, δεν υπάρχει σχέδιο Β, δεν υπάρχει καμία αλλαγή από αυτή την άποψη, παρότι έχω δει δηλώσεις (σ.σ. περί του αντιθέτου), ιδίως του Ολιβιέ Μπλανσάρ», του επικεφαλής οικονομολόγου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, είπε ο Επίτροπος.

Νωρίτερα την Πέμπτη ο Πιέρ Μοσκοβισί είχε δηλώσει πως «απαγορεύω στην Κομισιόν να σκέφτεται σχέδιο Β για την Ελλάδα», σημειώνοντας πως η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν καταστροφή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θέλει να επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση να παρατείνει επί μακρόν τις συζητήσεις, ουσιαστικά ώς τον Ιούνιο, όταν αναμένεται ότι θα τεθεί υπό διαπραγμάτευση το τρίτο κατά σειρά πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, από τη δική του πλευρά, τόνισε σε δηλώσεις που έκανε επίσης στην Ουάσινγκτον ότι για να λάβει η Ελλάδα τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ του δεύτερου προγράμματος στήριξης και να αποφύγει το ενδεχόμενο αθέτησης πληρωμών, οφείλει να πείσει τους «τρεις θεσμούς», (ΔΝΤ, Κομισιόν και ΕΚΤ) ότι έχει «εκπληρώσει κατά μεγάλο μέρος» τις υποχρεώσεις της.

«Η απόφαση επαφίεται στην Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου