ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Financial Times: Φουντώνει στη Γερμανία το μέτωπο που επιθυμεί ένα Grexit

financial-times-φουντώνει-στη-γερμανία-το-μέτωπο-π-564919

Το κλίμα στο Βερολίνο έχει βαρύνει σε ό,τι έχει να κάνει με την Ελλάδα. Αν και η Μέρκελ θα θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, ολοένα και περισσότερο φουντώνει ένα κύμα, εντός του κόμματός της, που αντιτίθεται σε αυτήν την προοπτική και κλίνει προς ένα Grexit. Με ανταπόκριση τους από το Βερολίνο, οι Financial Times καταγράφουν τα δεδομένα.

Τα σκληρά λόγια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αυτή την εβδομάδα – ο οποίος απέκλεισε βραχυπρόθεσμα συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών – ήταν περισσότερο μία δήλωση του προφανούς από την πλευρά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών. Αντανακλούν την σκλήρυνση της γερμανικής πολιτικής στάσης που καθιστά ακόμη δυσκολότερη την επίτευξη μίας συμφωνίας.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ φτάνει σε ένα σημείο που η φυσική της τάση να εκτονώνει εντάσεις και να βρίσκει λύσεις μπορεί να νικηθεί από την απουσία προόδου στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της στην ευρωζώνη – και από την εντεινόμενη αντίθεση στο συντηρητική της παράταξη.

«Το Βερολίνο είναι πολύ περισσότερο προετοιμασμένο να αφήσει την Ελλάδα από ότι πιστεύει ο κόσμος (εκτός Γερμανίας)» δηλώνει Ευρωπαίος διπλωμάτης και συμπληρώνει: «Ακούστε τι λέει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και θα το διαπιστώσετε… είναι εντελώς απελπισμένος για την Ελλάδα»

Εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι το Eurogroup της 24ης Απριλίου δεν είναι καταληκτική ημερομηνία για την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα. Οι διαπραγματευτές έχουν μέχρι τα τέλη Ιουνίου για να αποφασίσουν εάν μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία με την Αθήνα που θα τους επιτρέψει να ξεκλειδώσουν περίπου 7,2 δισ. ευρώ από τα κεφάλαια στήριξης που έχουν παγώσει, δήλωσε.

Εντείνεται η δυσπιστία

Υπάρχει όμως, ευρέως η ανησυχία ότι τα χρήματα της Ελλάδας μπορεί να εξαντληθούν νωρίτερα όπως δείχνει η επείγουσα πρόταση που έκανε η Αθήνα για αναβολή των πληρωμών προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Εν τω μεταξύ, εντείνεται η δυσπιστία των Γερμανών πολιτικών προς την Ελλάδα. Παραπονούνται για την μέχρι στιγμής αποτυχία της Αθήνας να παρουσιάσει μία εκτενή λίστα προτάσεων στις διαπραγματεύσεις. Η ατμόσφαιρα έχει επίσης δηλητηριαστεί από το ελληνικό αίτημα για αποζημιώσεις από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ακόμη και Γερμανοί βουλευτές που έβλεπαν με συμπάθεια την Ελλάδα, επιμένουν ότι το θέμα αυτό δεν πρέπει να συγχέεται με τις συνομιλίες για οικονομική στήριξη.

«Τους τελευταίους μήνες έχει καταστραφεί μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης» εξηγεί ο Hans Michelbach, ο επικεφαλής του CDU/CSU στην κοινοβουλευτική επιτροπή για την οικονομία. «Δεν βλέπουμε καμία αξιοπιστία στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Έτσι, μέρα με τη μέρα χάνεται στη Γερμανία η στήριξη προς την Ελλάδα».

Όχι σε νέα δάνεια

Ο Kurt Lauk, πρόεδρος του οικονομικού συμβουλίου του CDU δήλωσε: «Είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα στηρίξει η Bundestag νέα δάνεια για την Ελλάδα».

Το Φεβρουάριο η κυβέρνηση πέρασε την ανανέωση του υφιστάμενου πακέτου, που είχε ανασταλεί λίγο πριν κερδίσει τις εκλογές η νέα αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα. Εάν οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν σε νέα συμφωνία που δεν θα παραβιάσει τις παραμέτρους αυτού του πακέτου, τότε η κα. Μέρκελ δεν χρειάζεται να πάρει έγκριση από το κοινοβουλευτικό της σώμα.

Η καγκελάριος και οι σύμβουλοί της όμως, γνωρίζουν καλά ότι 29 από τους 32 βουλευτές που το Φεβρουάριο ψήφισαν ενάντια στην ανανέωση της δανειακής σύμβασης, ανήκουν στο κυβερνητικό μπλοκ CDU /CSU.

Νέο μεγάλο πακέτο προς την Ελλάδα

Ακόμη κι αν η Ελλάδα εξασφαλίσει τώρα συμφωνία, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χρειαστεί ένα νέο μεγάλο πρόγραμμα στήριξης αργότερα φέτος, που θα απαιτεί στήριξη από την Bundestag.

Είναι γνωστό ότι η κα. Μέρκελ παρακολουθεί προσεκτικά την κοινή γνώμη. Σε δημοσκόπηση που έγινε αυτή την εβδομάδα από την ερευνητική Penn Schoen Berland, το 44% τάχθηκαν υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και μόλις 20% δήλωσαν ότι θέλει να παραμείνει η χώρα στο ευρώ, ενώ το 36% δήλωναν αναποφάσιστοι.

Δημοσίως, το Βερολίνο παραμένει δεσμευμένο στην ολοκλήρωση της συμφωνίας, στην αποφυγή της χρεοκοπίας και της εξόδου της χώρας από το ευρώ. Αξιωματούχοι αρνούνται ότι δουλεύουν για κάποιο Σχέδιο Β, όπως μία ελεγχόμενη χρεοκοπία που θα μπορούσε να κρατήσει την Ελλάδα εντός ευρωζώνης ή για μία ελεγχόμενη έξοδο από το ευρώ. Οι πολιτικοί και σύμβουλοί τους όμως, είναι όλο και πιο έτοιμοι να λύσουν τους ζυγούς – ορισμένοι μάλιστα ζητούν ανοιχτά να ξεκινήσουν αυτές οι προετοιμασίες. «Πρέπει να συζητήσουμε τις επιπτώσεις επειδή σε αντίθετη περίπτωση δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι θα μπορούσε να συμβεί» δήλωσε ο κ. Lauk.

Ο… κακός αστυνομικός

Άλλοι είναι πιο αισιόδοξοι. Ο Henrik Enderlein, καθηγητής Οικονομικών στο Hertie School του Βερολίνου, πιστεύει πως ο κ. Σόιμπλε ακολουθεί μία τακτική. «Ο Σόιμπλε είναι ο “κακός αστυνομικός”. Οι τακτικές διαπραγμάτευσης που ακολουθεί μπορούν να πετύχουν μόνο εάν όλοι πιστέψουν ότι εννοεί σοβαρά πως θα πετάξει την Ελλάδα εκτός» δήλωσε και συμπλήρωσε: «Βεβαίως, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα, αλλά τότε είναι εφικτό να υπάρξει ένας συμβιβασμός, ακόμη και με τον Σόιμπλε».

Εάν ο κ. Enderlein έχει δίκιο, τότε ο κ. Σόιμπλε είναι ένας πολύ πειστικός ηθοποιός. Σε ένα από τα πολλά σχόλιά του αυτή την εβδομάδα, δήλωσε: «Ότι κι αν γίνει στην Ελλάδα, η χώρα παραμένει μέρος της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αμέλησε όμως, να αναφέρει ότι θα παραμείνει και μέλος της ευρωζώνης, ηθελημένα ή μη.

Euro2day

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου