ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ελληνική πρόταση για την μερική αποπληρωμή του ΔΝΤ

η-ελληνική-πρόταση-για-την-μερική-αποπ-561596

H Ελλάδα εξακολουθεί να χρωστάει 9,423 δις. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο –τουλάχιστον με βάση τα στοιχεία του τέλους του 2018- και πρέπει να τα αποπληρώσει μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Προπληρώνοντας ένα ποσό της τάξεως των 3,5 δις. ευρώ έχει δύο επιλογές: ή να αποπληρώσει νωρίτερα το ΔΝΤ –πρακτικά μέσα στο 2022- και να αποδεσμευτεί πλήρως από το ταμείο, ή να καταβάλλει νωρίτερα τις δόσεις του 2019 και του 2020.

Στην πρώτη περίπτωση, η Ελλάδα εκτός από τα κέρδη που θα αποκομίσει από τόκους, θα μπορεί να επικαλεστεί και το επιχείρημα ότι «έδιωξε» το ΔΝΤ από την Ελλάδα δύο χρόνια νωρίτερα. Στη δεύτερη περίπτωση, θα έχει κέρδη από τους τόκους αλλά και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ευχαριστημένους, καθώς φαίνεται ότι οι θεσμοί δεν επιθυμούν την πρόωρη απεμπλοκή του ΔΝΤ από το ελληνικό ζήτημα.

Ποια από τις δύο επιλογές θα προταθεί από την ελληνική πλευρά; Φαίνεται ότι αυτή που θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες τόσο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς όσο και με το ΔΝΤ θα είναι η πιο «συμβιβαστική» λύση η οποία προβλέπει το να καταβληθούν τώρα τα χρήματα του 2019 και του 2020. Αυτό έχει τα εξής πλεονεκτήματα:

  1. Πρακτικά δεν ξεφουσκώνει το μαξιλάρι καθώς δίδονται νωρίτερα χρήματα που ούτως ή άλλως θα πληρώνονταν μέσα στα επόμενα χρόνια.
  2. Επιτυγχάνεται η μείωση του επιτοκίου καθώς τα 3,5 δις. ευρώ που θα δοθούν, τοκίζονται με επιτόκιο 5,12% που είναι ακριβότερο ακόμη και από αυτό που μπορεί να εξασφαλίσει η Ελλάδα στις αγορές εκδίδοντας ένα καινούργιο ομόλογο.
  3. Δεν δυσαρεστούνται οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αλλά και οι χώρες της Ευρωζώνης που θέλουν την παρουσία του ΔΝΤ στην Ελλάδα ως έναν ακόμη μοχλό πίεσης για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων.

Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή εξακολουθεί να χρωστάει ένα ποσό της τάξεως των 9,423 δις. ευρώ στο ΔΝΤ το οποίο, με βάση το υφιστάμενο «δοσολόγιο» του ΟΔΔΗΧ πρέπει να αποπληρωθεί ως εξής:

  1. 1,992 δις. ευρώ το 2019 (σε τριμηνιαίες καταβολές)
  2. 1,992 δις. ευρώ το 2020
  3. 1,922 δις. ευρώ το 2021
  4. 1,859 δις. ευρώ το 2022
  5. 1,304 δις. ευρώ το 2023 και
  6. 284 εκατ. ευρώ το 2024.

Διαδικαστικά, η Ελλάδα θα πρέπει να καταθέσει επίσημα το αίτημά της στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας καθώς οποιαδήποτε ενέργεια αφορά στην αξιοποίηση πόρων από το αποθεματικό ασφαλείας αλλά και σε θέματα που επηρεάζουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, θα πρέπει να έχει την έγκριση του ESM.

Δεδομένης της σύνθεσης του ESM (σ.σ όλες οι χώρες της Ευρωζώνης), η διαπραγμάτευση θα γίνει ουσιαστικά σε πολιτικό επίπεδο. Το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα επηρεάσει την όποια απόφαση δηλώνοντας δια του εκπροσώπου του ότι η μερική αποπληρωμή είναι απόφαση που θα ληφθεί κατόπιν συνεργασίας της Ελλάδας με τους ευρωπαίκούς θεσμούς.

thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου