ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην ΟΚΕ το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, εντός Μαΐου στη Βουλή

στην-οκε-το-νομοσχέδιο-για-τα-εργασιακ-560597

Το δρόμο για την Κοινωνική και Οικονομική Επιτροπή (ΟΚΕ) παίρνει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την σταδιακή αύξηση του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ μεικτά.

Στην ΟΚΕ θα συνεχιστεί η διαβούλευση μεταξύ των εργοδοτικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ και θα κατατεθούν οι τελικές προτάσεις. Ο δε νέος νόμος, που ανοίγει το δρόμο για την επούλωση της βαθιάς πληγής που άνοιξαν στην αγορά εργασίας οι μνημονιακές πολιτικές αναμένεται να έχει ψηφιστεί έως το τέλος Μαΐου. Το κόστος δε των μέτρων που προβλέπει δεν ξεπερνά τα 30 εκατ. ευρώ για φέτος, ενώ από το 2016 θα αποφέρουν έσοδα.

Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, θα ακολουθήσει νομοσχέδιο για την αναμόρφωση και την ενίσχυση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ).

Ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, έλεγε ότι οι κινήσεις αυτές διαμορφώνουν το πλαίσιο για να ακολουθήσουν και άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις, όπως η διευθέτηση του θέματος των ενοικιαζόμενων εργαζομένων, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης και η επαναφορά του ορίου των ομαδικών απολύσεων.

Με τον νέο νόμο επανέρχονται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και καταργείται η δυσμενής μισθολογική διάκριση για τους νέους κάτω των 25 ετών. Τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν οι νέοι κάτω των 25 ετών δεν υπερβαίνουν το 10% των 137.000 εργαζομένων που αμείβονται σήμερα με τον κατώτατο μισθό. Τα ίδια στελέχη εκτιμούν ότι οι καθυστερήσεις στην καταβολή του μισθού στην αγορά εργασίας κυμαίνονται σήμερα στους πέντε μήνες κατά μέσο όρο.

Καθιερώνεται εκ νέου, η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) και επαναφέρεται η καθολικότητα της ισχύος της για όλους και για τις επιχειρήσεις οι οποίες δεν συμμετέχουν στις επαγγελματικές οργανώσεις που υπογράφουν την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση.

Προβλέπεται, επίσης, η αύξηση του κατώτερου μισθού στα 651 ευρώ μεικτά.

Η νομοθετική παρέμβαση κρίθηκε αναγκαία, καθώς, σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, υπήρξε προηγούμενη βίαιη μείωση επίσης με νόμο, η οποία συμπίεσε όλους τους κλαδικούς μισθούς στα κατώτατα όρια.

Η αύξηση του κατώτερου μισθού θα επιφέρει και αντίστοιχη αύξηση του επιδόματος ανεργίας που ακολουθεί πάντοτε το ύψος του κατώτερου μισθού. Συγκεκριμένα το επίδομα ανεργίας θα αυξηθεί κατά 11% και θα φθάσει τα περίπου 400 ευρώ από 360 που είναι σήμερα.

Αίρεται δε ο νομοθετικός περιορισμός για το πάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων, οι οποίες θα αποτελούν στο εξής, αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.

Επανέρχεται, επίσης, η μετενέργεια με όλους τους μισθολογικούς και μη μισθολογικούς όρους που περιέχονται στη συλλογική σύμβαση.

Ενισχύεται ο ρόλος της Μεσολάβησης και της Διαιτησίας. Προβλέπεται και μονομερής προσφυγή στη Διαιτησία του μέρους που δεν έχει συμφωνήσει κατά τη διαδικασία της Μεσολάβησης, ενώ αντικείμενο της Μεσολάβησης και της Διαιτησίας είναι το σύνολο της διαφοράς και όχι μόνο το ύψος του κατώτερου μισθού.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αναστέλλονται επ’ αόριστον οι όροι της αυτενέργειας, ενώ η διαδικασία της Μεσολάβησης και της Διαιτησίας δεν θα μπορεί να υπερβεί τις 50 ημέρες.

Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, το συνολικό δημοσιονομικό κόστος των μέτρων που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο δεν ξεπερνά τα 30 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα εκτιμούν ότι για το 2015 το συνολικό κόστος θα ανέλθει στα 11 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα το ΙΚΑ αναμένεται να αυξήσει τα έσοδά από εισφορές κατά 13,4 εκατ. ευρώ ενώ ο ΟΑΕΔ να καταβάλλει επιπλέον για επιδόματα ανεργίας κατά 24,4 εκατ. ευρώ. Το 2016 η εικόνα αναμένεται να αντιστραφεί και να υπάρξει δημοσιονομικό όφελος της τάξης των 12 εκατ. ευρώ, καθώς το ΙΚΑ θα αυξήσει τα έσοδά του κατά 130,5 εκατ. ευρώ, ενώ ο ΟΑΕΔ θα καταβάλει επιπλέον 118,5 εκατ. ευρώ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου