ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σεντένο για αφορολόγητο, πλεονάσματα: Υπάρχουν δεσμεύσεις, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τις αλλαγές

σεντένο-για-αφορολόγητο-πλεονάσματα-560178

Ο Μάριο Σεντένο έκλεισε την όποια συζήτηση για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, τονίζοντας ότι δεν βλέπει τον λόγο να αλλάξουν οι συγκεκριμένοι στόχοι.

«Υπάρχουν δεσμεύσεις που συμφωνήθηκαν από όλους όσους βρέθηκαν γύρω από το τραπέζι. Για το 2019, όλοι συμφωνούν ότι η Ελλάδα θα πετύχει το στόχο της. Πρέπει να μείνουμε σταθεροί σε αυτές τις δεσμεύσεις. Και δεν βλέπω λόγο γιατί να αλλάξει αυτό στο κοντινό μέλλον», δήλωσε στο Open TV ο πρόεδρος του Eurogroup.

Αναφερόμενος στο αφορολόγητο, σημείωσε: «Οι αποφάσεις σε επίπεδο προϋπολογισμού είναι πάντα θέμα ισορροπίας. Διαχειριζόμαστε το περιθώριο που υπάρχει για μέτρα με πολύ βιώσιμο τρόπο. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο ενδεχόμενο να αλλάξουν δεσμεύσεις του συνολικού πλάνου, γιατί υπάρχουν δεσμεύσεις που θα παρακολουθούν πολλοί».

Σε ερώτηση για το γιατί ήταν τόσο δύσκολη η συμφωνία για το πλαίσιο που θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη- που καθυστέρησε την έγκριση για τη δόση του περίπου 1 δισ. ευρώ που δόθηκε τελικά στο Eurogroup της Παρασκευής- ο Μάριο Σεντένο απάντησε:

«Όλοι οι θεσμοί και οι χώρες που βρέθηκαν γύρω από το τραπέζι συζητώντας τον νόμο Κατσέλη ήθελαν να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν κακά κίνητρα. Καταφέραμε μία συμφωνία, ο νόμος υποτίθεται ότι θα είναι προσωρινός και οι συνθήκες για την κακή χρήση του περιορίστηκαν. Είναι σημαντικό να παρακολουθήσουμε την εφαρμογή του».

Τέλος, αναφερόμενος στην αποπληρωμή του ΔΝΤ, σημείωσε:

«Eίναι πολύ σοφός τρόπος να το διαχειριστείς με αυτόν τον τρόπο. Η Πορτογαλία το έκανε. Το επιτόκιο που πληρώνουν οι χώρες για τα δάνεια του ΔΝΤ, είναι πολύ υψηλό, 5% ή και παραπάνω. Πρέπει να διαβεβαιώσουμε τους δανειστές, ειδικά τους Ευρωπαίους, για την υγιή στρατηγική της Ελλάδας. Γι’ αυτό η απόφαση έγινε δεκτή θετικά όταν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία έκανε το αντίστοιχο».

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου