ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κερέ: Ευθύνη της Ελλάδας η έγκαιρη ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος

κερέ-ευθύνη-της-ελλάδας-η-έγκαιρη-ολοκ-556784

Στην αποσαφήνιση πως η έγκαιρη ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης προχώρησε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ σε συνέντευξή του στην Καθημερινή. Όπως ξεκαθάρισε, η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι βιώσιμη και κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει άμεση και αποφασιστική δράση προκειμένου να την ανατρέψει.

Ερωτηθείς για το ότι η ελληνική κυβέρνηση θα επιθυμούσε να συνάψει συμφωνία για νέο πρόγραμμα τον Ιούνιο χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση, το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ ανέφερε πως στις 20 Φεβρουαρίου το Eurogroup αποφάσισε την παράταση του τρέχοντος προγράμματος με ρητό σκοπό να επιτευχθεί πρόοδος ως προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

«Το πρόγραμμα λήγει στις 30 Ιουνίου και το Eurogroup κατέστησε επίσης σαφές ότι ένα νέο πρόγραμμα θα απαιτούσε κατ’ ελάχιστο την επιτυχή και έγκαιρη ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και συνεπώς της τρέχουσας αξιολόγησης. Σε αυτό ακριβώς το θέμα θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να επικεντρώσει όλη την ενέργειά της. Τα ζητήματα που αφορούν την πιθανή σύναψη νέας συμφωνίας μπορούν να εξεταστούν αργότερα», ξεκαθάρισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τις τελευταίες ημέρες έχει σημειωθεί απτή πρόοδος ως προς την ποιότητα των διαβουλεύσεων με τους τρεις θεσμούς –ΕΚΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΔΝΤ– και η προσπάθεια θα πρέπει να συνεχιστεί, καθώς παραμένουν σημαντικές διαφορές επί της ουσίας και απαιτείται σημαντική περαιτέρω εργασία.

Για το ενδεχόμενο μη καταβολής της προσεχούς δόσης προς το ΔΝΤ ο αξιωματούχος της ΕΚΤ τόνισε πως αν η ελληνική κυβέρνηση αθετούσε την αποπληρωμή του χρέους της, τότε προφανώς η αξία των κρατικών της ομολόγων θα επηρεαζόταν αρνητικά. «Αυτό θα καθιστούσε πιο δύσκολη την άντληση ρευστότητας για τις τράπεζες, καθώς επί του παρόντος εξαρτώνται γι’ αυτήν από τα κρατικά ομόλογα που χρησιμοποιούν ως ασφάλεια τόσο στις αγορές όσο και στο Ευρωσύστημα. Αυτό με τη σειρά του θα περιόριζε την ικανότητα των τραπεζών να παρέχουν πιστώσεις, κάτι που θα ήταν επιβλαβές για τον ελληνικό λαό γενικότερα», είπε.

Ο ίδιος αποσαφήνισε πως ο έλεγχος ροής κεφαλαίων δεν αποτελεί υπόθεση εργασίας για την ΕΚΤ πως σε κάθε περίπτωση, δεν θα μπορούσε να λάβει τέτοια μέτρα, καθώς είναι απόφαση των εθνικών αρχών. Σε ερώτηση σχετικά με τα σενάρια για Grexit είπε πως «δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε υποθέσεις για ένα τέτοιο σενάριο», καθώς η ζώνη του ευρώ χρειάζεται την Ελλάδα και η Ελλάδα χρειάζεται το ευρώ.

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχουν όρια στον μηχανισμό έκτακτης ενίσχυσης ρευστότητας (ELA) προς το τραπεζικό σύστημα είπε πως επί του παρόντος το ελληνικό τραπεζικό σύστημα λαμβάνει από την κεντρική τράπεζα ρευστότητα ύψους περίπου 110 δισ. ευρώ, υπερδιπλάσια από το επίπεδο του Δεκεμβρίου του 2014 και ότι θα συνεχίσει να χορηγεί ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, εφόσον είναι φερέγγυες και διαθέτουν επαρκείς εξασφαλίσεις, όπως συμβαίνει σήμερα.

Ο κ. Κερέ υπογράμμισε πως η κεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού τομέα είναι καλύτερη από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια λόγω των ενέσεων κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκαν την τελευταία διετία στο πλαίσιο του προγράμματος και της συνεχιζόμενης προόδου στην αναδιάρθρωση των τραπεζών, ωστόσο η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στον ελληνικό τραπεζικό τομέα επισκιάζεται σήμερα από την αυξημένη αβεβαιότητα.

Ο κ. Κερέ παραδέχθηκε πως ο συγκυριακός αποκλεισμός της Ελλάδος από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι ατυχής εξέλιξη. Συγκεκριμένα είπε:«Είναι αλήθεια ότι μια συνέπεια της αβεβαιότητας σε ζητήματα πολιτικής, που επί του παρόντος επικρατεί στην Ελλάδα, είναι ότι η οικονομία επωφελείται λιγότερο από ό,τι θα μπορούσε από την κυκλική αύξηση της ζήτησης στη ζώνη του ευρώ, την οποία η νομισματική μας πολιτική διευκολύνει με ορατά αποτελέσματα. Αυτό είναι ατυχές για την ανάπτυξη και την απασχόληση σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και άλλος ένας λόγος για να επιθυμούμε αυτή η αβεβαιότητα να τελειώνει το συντομότερο δυνατόν».

Πάντως, δεν αποδέχθηκε ότι η ΕΚΤ χρησιμοποιεί τη ρευστότητα ως μέσο εκβιασμού της Ελλάδας. «Οι αποφάσεις της ΕΚΤ λαμβάνονται με γνώμονα τους ισχύοντες κανόνες. Όχι από πολιτικές σκοπιμότητες», είπε και επανέλαβε ότι η Συνθήκη της ΕΕ απαγορεύει στις κεντρικές τράπεζες να χρηματοδοτούν την κυβέρνησή τους. «Η απαγόρευση αυτή ισχύει για την Ελλάδα όπως και για κάθε άλλη χώρα της ζώνης του ευρώ», τόνισε και προσέθεσε πως η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να περιορίσει τις δυσκολίες χρηματοδότησης, εφαρμόζοντας πολιτικές που θα ανοίξουν τον δρόμο για εκταμιεύσεις από άλλα κράτη-μέλη στο πλαίσιο του προγράμματος και τελικά θα αποκαταστήσουν την πρόσβαση στις αγορές.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου