ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι πιθανότητες ενός Grexit είναι 50-50

οι-πιθανότητες-ενός-grexit-είναι-50-50-552114

Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι πλέον αρκετά πιθανή, καθώς φαίνεται πως ολοένα και περισσότερο οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης αρχίζουν να συμβιβάζονται με την ιδέα. Αυτή η άποψη ανήκει στον Μάρτιν Σόλερ, διευθύνοντα σύμβουλο της μεγαλύτερης διαφημιστής εταιρείας του κόσμου (WWP Plc).

Μιλώντας στο Bloomberg, ο Σόρελ αποκάλυψε ιδιωτικές συζητήσεις που είχε με ανθρώπους που έχουν γνώση των δεδομένων, σε Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον που επισκέφθηκε πολύ πρόσφατα. «Έχει μπει, σχεδόν, στο μυαλό τους αυτή η πιθανότητα. Κοιτάξτε, πρόκειται να συμβεί κάπως έτσι: θα πουν, ας προχωρήσουμε τη ζωή μας. Δεν μιλάμε για κάτι δεδομένο, αλλά οι πιθανότητες πλέον έχουν φτάσει στο 50-50», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σόρελ.

«Θα υπάρξει ανωμαλία»

Στη συνέχεια αποκαλύπτει μια συζήτηση που είχε την προηγούμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον με κάποιον αξιωματούχο που γνωρίζει καλά το ελληνικό θέμα. «Ήμουν στην Ουάσιγκτον και ρώτησα αυτόν τον άνθρωπο τι σκέφτεται για την κατάσταση και επίσης του ζήτησα να μου πει αν πρέπει να ανησυχώ ή όχι. Η απάντησή του ήταν, ’’όχι, θα πρέπει να αισθάνεσαι εντάξει, αλλά πρόκειται να υπάρξει μια ανωμαλία’’. Αυτό που κατάλαβα ήταν ότι μιλούσε για έξοδο της Ελλάδας».

Αλυσιδωτές συνέπειες

Κατά τον Σόρελ, αν αυτό συμβεί, θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένου και του Ηνωμένου Βασιλείου, λόγω του πιθανό δημοψηφίσματος για την ένταξή του στην ΕΕ. Και συμπλήρωσε: «Εάν αυτό θα είναι μια ολοκληρωτική καταστροφή για την Ελλάδα και οι άνθρωποι βλέπουν ότι, όντως, είναι μια ολοκληρωτική καταστροφή, τότε, προφανώς τους κάνει περισσότερο νευρικούς η πιθανότητα να συμβεί. Εν πάση περιπτώσει, έστω και αν έχουμε ένα Grexit, για εμάς τους Βρετανούς θα είναι ένας ανώμαλος δρόμος – ειδικά αν έχουμε δημοψήφισμα».

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου