ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσέχος ΥΠΟΙΚ: Δεν μπαίνουμε στο ευρώ – Δεν βλέπετε την Ελλάδα που έχει χρεοκοπήσει;

τσέχος-υποικ-δεν-μπαίνουμε-στο-ευρώ-544546

Η πιο εκνευριστική ερώτηση που μπορεί να θέσει κανείς στον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών της Τσεχίας, Αντρέι Μπάμπις, είναι «πότε θα μπει η χώρα σας στο ευρώ;». Αμέσως έχει έτοιμη την απάντηση: «Όχι ακόμη».

Αυτό επανέλαβε και τώρα, όπως αναφέρουν οι Financial Times. Η αιτία της σθεναρής άρνησης είναι η… Ελλάδα. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, ο κ. Μπάμπις μεταθέτει την πιθανότητα ένταξης της χώρας του στο ευρώ για μετά το 2018.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη μερίδα πολιτικών που θέτουν θέμα άμεσης ένταξης, ο κ. Μπάμπις εξηγεί: «Δεν είμαι υπέρ. Αυτή τη στιγμή το ευρώ δεν υφίσταται για εμάς. Μπορούμε να συζητήσουμε τα θετικά και τα αρνητικά, αλλά αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποφασίσει κάτι τώρα. Μπορεί ο Πρόεδρος και ο πρωθυπουργός να είναι υπέρ, αλλά εγώ βλέπω τι συμβαίνει γύρω μου. Τι θα συμβεί στην Ευρωζώνη όταν η Ελλάδα καταρρεύσει; Η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη – όλοι το γνωρίζουν. Το ερώτημα είναι έναντι ποιου θα κηρύξει στάση πληρωμών; Του ΔΝΤ; Της ΕΚΤ; Έναντι του λαού της; Ή έναντι των άλλων τραπεζών;».

Πρόσφατα, ο Πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν, ένας ένθερμος οπαδός του κοινού νομίσματος, συγκάλεσε σύσκεψη για το θέμα στην οποία μετείχαν ο πρωθυπουργός Μπουσλάβ Σομπότκα, ο κεντρικός τραπεζίτης Μίροσλαβ Σίνγκερ και ο Μπάμις, και φυσικά ο τελευταίος τάχθηκε στην αντίπερα όχθη με τις βουλές του Προέδρου και του πρωθυπουργού.

Το βασικό επιχείρημά του ήταν το εξής: «Δεν έχει νόημα να μπούμε στο ευρώ. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Αντίθετα, η δημοκρατία στην Τσεχία πηγαίνει καλά, χρήματα υπάρχουν, απλώς έχουμε παραλύσει από τη γραφειοκρατία».

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου