ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από Δευτέρα τα «παζάρια» με το ΔΝΤ

από-δευτέρα-τα-παζάρια-με-το-δντ-851206

Σε ανακοίνωσή του ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν τονίζει:
«Μετά από αίτημα των ελληνικών Αρχών αποφάσισα να στείλω τη Δευτέρα στην Αθήνα ομάδα του ΔΝΤ για να ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τις ελληνικές Αρχές για τις πολιτικές που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για οικονομική βοήθεια από το Ταμείο, στο πλαίσιο ενός πολυετούς προγράμματος σε περίπτωση που οι Αρχές αποφασίσουν να ζητήσουν τέτοια βοήθεια.
«Η ελληνική απόφαση να αναλάβει την πρωτοβουλία για ανάμειξη σε πρόγραμμα του Ταμείου συνάδει με τη συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών το περασμένο Σαββατοκύριακο, ότι η οικονομική υποστήριξη από μέλη της ευρωζώνης πρέπει να δοθεί ταυτόχρονα με την εμπλοκή του Ταμείου και τη δική του οικονομική βοήθεια».
Η αποστολή αξιωματούχων του ΔΝΤ στην Αθήνα έχει στόχο να αποσαφηνίσει το ύψος του δανείου που πιθανώς να χρειασθεί η Ελλάδα, αλλά και να εξετάσει τις πολιτικές που ενδεχομένως να εφαρμοσθούν για την αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης, τόνισε η διευθύντρια εξωτερικών σχέσεων του Ταμείου Καρολάιν Ατκινσον.
Μιλώντας στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης, η κα Ατκινσον σημείωσε ότι οι αξιωματούχοι που θα μεταβούν στην Αθήνα θα βρίσκονται σε στενή επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που οι ελληνικές Αρχές ζήτησαν να υπάρξουν τέτοιες διαβουλεύσεις οι οποίες, όπως είπε, θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για τον καθορισμό των πτυχών ενός πολυετούς προγράμματος δανεισμού, ενώ στην πορεία θα εξετασθεί τι ποσά είναι διαθέσιμα και το ακριβές χρονοδιάγραμμα παροχής ενός δανείου.
Στο πλαίσιο αυτό, εξήγησε, ότι με βάση τη συνεισφορά της στο ΔΝΤ, η Ελλάδα μπορεί να αντλήσει το 300% της συνεισφοράς της, δηλαδή περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ, με επιτόκιο 1, 26%, ενώ το όποιο επιπλέον ποσό που θα δικαιούται θα το λάβει με επιτόκιο 3,26%.
Η κα Ατκινσον υπογράμμισε ότι η όποια απόφαση του ΔΝΤ λαμβάνεται με βάση τις τεχνικές προϋποθέσεις και τις Αρχές που διέπουν τη λειτουργία του Ταμείου.
Τόνισε ότι θα υπάρξει συντονισμός με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ, αλλά υπογράμμισε ότι θα πρέπει να έχουμε πεισθεί ότι πρόγραμμα αναπροσαρμογής είναι εφαρμόσιμο και έχει εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση για την υλοποίησή του.
Πρόσθεσε, πάντως, ότι τα μέτρα που έχει μέχρι στιγμής ανακοινώσει και εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση για το 2010 δείχνουν να είναι σωστά.
Μιλώντας λίγα μόλις λεπτά μετά την έκδοση της ανακοίνωσης του κ. Στρος-Καν, η διευθύντρια εξωτερικών σχέσεων του ΔΝΤ σημείωσε ότι το Ταμείο έχει τη δυνατότητα να συνεργασθεί με ταχείς ρυθμούς με τις ελληνικές Αρχές, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ.
Τόνισε πως έχει σημασία να υπάρξει πλήρης εικόνα της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί και τί είδους μέτρα θα χρειασθούν στην πορεία, αλλά κατέστησε σαφές ότι προς το παρόν δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα και το ΔΝΤ δεν είναι σε θέση να μιλήσει για συγκεκριμένο ποσό που θα δοθεί, ζητήματα που, όπως είπε, θα αποσαφηνισθούν μετά τις διαβουλεύσεις που θα γίνουν στην Αθήνα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου